FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 100KR FRÅGOR?   KONTAKTA OSS: 011 26 50 12
Ingen produkt  
Till Kassan  

Kamerastativ

Du hittar produkter under texten!


Allmän information om kamerastativ

Kamerastativ är trevliga och ökar dina möjligheter att ta bilder med en hög bildkvalitet. De minskar på vibrationer vilket möjliggör att fotografen kan ta bilder med en längre slutartid, som i sin tur förenklar fotograferandet i mörka ljusförhållanden. Det kan vara svårt att välja rätt kamerastativ. 

Lista över olika typer av kamerastativ:
Ministativ
Denna variant av kamerastativ är som namnet antyder ett mindre kamerastativ som passar bra för mindre kameror. Ett annat vanligt användningsområde för ministativ är makrofotografering. Ministativ passar även fotografen som har ont om plats.
Enbensstativ
Enbensstativet ger stabilitet och minskar på skakningar som kan skapa oskärpa. Stativet har endast ett ben vilket innebär att man måste hålla det med en hand, men du kan tack vare dess enkla konstruktion lättare ställa upp stativet för att fånga snabba skeenden på bild.
Trebensstativ
Trebensstativ är den vanligaste varianten av kamerastativ, den ger mer stabilitet än enbensstativ tack vare sina tre ben.

Att köpa ett kamerastativ kan vara ett överväldigande åtagande, med tanke på hur många olika typer av kamerastativ vi ställs inför. Kamerastativ finns till för att hålla våra kameror stadiga när vi använder dem i svåra ljusförhållanden eller när vi själva vill vara med på bild. Det finns många olika variabler som spelar roll när man ska välja ett kamerastativ:
- Hur långt ska det vara?
- Hur lätt ska det vara?
- Hur stabilt ska det vara?
- Hur mycket vikt kan jag kunna stödja på stativet?
- Hur mycket pengar ska jag spendera på ett stativ?
Dessa är bara några av de frågor som kan komma upp när du funderar på att köpa ett nytt stativ.

Kamerastativets användningområden:
Många använder kamerastativ för landskapsfotografering, som vid exempelvis soluppgångar/solnedgångar. Andra användningområden listas nedan:

1. Att kunna ta bilder i miljöer med svagt ljus.
2. Att kunna stödja kamera tillsammans med tung kamerautrustning som objektiv på ditt kamerastativ.
3. Att öka kvaliteten på bilderna genom att hålla ner ISO nivån, då du kan ha en längre slutartid.
4. För att ta bilderna exakt där du vill ta dem, då du kan justera kamerans riktning bättre med ett bra stativhuvud.
5. Att fotografera nattliga föremål såsom månen, planeter, stjärnor, etc.
6. För att kunna ta självporträtt, tillsammans med kamerans timer eller med en fjärrutlösare.
7. Att kunna ta skarpa närbilder, på exempelvis: blommor, insekter, etc.

Om du är ute efter ett stativ som kan hålla olika föremål som blixtar, reflexskärmar, etc - Se våra studiostativ under kategorin fotostudio.


Ett kamerastativ består i regel av följande delar:
- Ben, så klart.
- Ett stativhuvud - den del som är ansvarig för att säkert hålla fast din kamera på plats och möjliggör styrandet av rörelser. Det finns många olika typer av stativhuvuden, men de mest populära typerna är stativhuvuden med kulled eftersom de är mest flexibla.
- Ett mittben - ett separat ben som löper genom kamerastativets mitten, som bland annat gör det möjligt att höja stativhuvudet, mer än vad man kan med endast de andra benen.
- Stativfötter - har ofta en mjuk yta av gummi för att skydda golv mot oönskade märken. De har även för det mesta skruvar som kan skruvas ut för extra stabilitet i marken, de kan exempelvis tryckas ner i jorden/isen på vintern.

I billigare kamerastativ brukar alla delar vara samordnade i en enhet, vilket exempelvis innebär att du inte kan byta ut stativhuvudet.


Material som kamerastativen vanligtvis tillverkas av:
Kolfiber
De lättaste kamerastativen är tillverkade av kolfiber, som är ett tåligt, stabilt och rostfritt material. Kolfiber är det bästa materialet som kamerastativ vanligtvis tillverkas av, detta material kostar även mer.
Aluminium
Aluminium är en relativt lätt och tålig metall som gör sig bra som beståndsdelen i kamerastativ, prisvärt alternativ.
Rostfritt Stål
Det finns kamerastativ som är gjorda på rostfritt stål, men dessa kamerastativ är generellt för tunga att bära runt på.


Använd ditt kamerastativ tillsammans med en tråd/fjärrutlösare!
Kamerastativ brukar användas tillsammans med en utlösare för att försäkra fotografen om att kameran är helt still vid fotografering. Fjärrutlösare/trådutlösare ger dig förmågan att ta bilder utan att behöva röra kameran. Du kan hitta fjärrutlösare & trådutlösare här!

+ Visa mer