Vad är Exponering för fotografen?

Exponering är ett grundläggande koncept inom fotografering som refererar till mängden ljus som når bildsensorn (eller filmen i en analog kamera, se bild nedan) när du tar en bild. Det är denna mängd ljus som bestämmer om en bild kommer att vara för ljus (överexponerad), för mörk (underexponerad) eller korrekt exponerad. Exponering bestäms av tre huvudfaktorer: bländare, slutartid och ISO. Tillsammans kallas dessa för exponeringstriangeln.

Negative film
Bild av moritz320. 

Bländare

Bländaren är den justerbara öppningen i kamerans objektiv genom vilken ljus passerar. Den reglerar mängden ljus som når bildsensorn och påverkar även skärpedjupet (djupet av fältet som är skarpt i bilden). En större bländare (representerad av ett lägre f-tal, som f/1.8) släpper in mer ljus, men har ett grundare skärpedjup, vilket gör att mindre av bilden är i fokus. Å andra sidan, en mindre bländare (ett högre f-tal, som f/16) släpper in mindre ljus, men har ett större skärpedjup, vilket innebär att mer av bilden är i fokus.
 

Slutartid

Slutartid är den tid kamerans bildsensor är exponerad för ljus. Det bestämmer hur lång tid kameran tar för att ta en bild. En snabbare slutartid (som 1/500 sekund) minskar mängden ljus som når sensorn och fryser rörelse i bilden, vilket minskar risken för rörelseoskärpa. En långsam slutartid (som 1 sekund) låter mer ljus nå sensorn och kan fånga rörelse i bilden, vilket kan skapa intressanta effekter som rörelseoskärpa eller ljusstreck.
 

ISO

ISO reglerar kamerans ljuskänslighet. Ett lågt ISO-värde (som 100) innebär låg ljuskänslighet och ger bilder med mindre brus, men kan kräva längre exponeringstider eller en större bländare för att få tillräckligt med ljus. Ett högt ISO-värde (som 3200) innebär högre ljuskänslighet, vilket kan vara användbart i dåliga ljusförhållanden, men kan också ge mer brus i bilden.
 

Exponering är en balansgång mellan dessa tre faktorer. Ändra en av dem kommer att påverka de andra två. För att få en bra bild krävs det en förståelse för hur dessa faktorer samspelar och hur de kan manipuleras för att uppnå den önskade effekten. En korrekt exponering är avgörande för att få fram alla detaljer i en scen, men även för att skapa unika och kreativa bilder som fångar en känsla eller berättelse.