FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 100KR FRÅGOR?   KONTAKTA OSS: 011 26 50 12
Ingen produkt  
Till Kassan  

Close-Up Filter

Du hittar produkter inom kategorin close-up filter under texten!


En bild på en inzoomad växt - Föstoringen är möjlig med flera Close-up filter!
Bilden är tagen med Canon EOS 400D + EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 + Close-up +10 + Close-up +4.

Allmän information om Close-up filter

Här finns Close-up filter, som även kallas för makrofilter eller närdbildsfilter.

Är du nyfiken på makrofotografering, samtidigt som du känner en motvilja till att köpa ett dyrt makroobjektiv? Vill du inte bära runt på ett till objektiv som bara kommer att komma ut ur din kameraväska en gång i månaden? För de som vill bli makrofotografer på en liten skala finns det en enkel lösning: Close-up filter.

Close-up filter är förstoringsglas för kameran. De skruvas fast på objektivets filtergänga, och de minskar objektivets närgräns för att tillåta makrofotografering. De är billiga i jämförelse till makroobjektiv. Det är i princip omöjligt att hitta ett makroobjektiv i samma prisklass som close-up filter.


Förstoringsgraden man får av close-up filter

Close-up filternas förstoringsgrad anges efter dioptri, ett optiskt mått. Högre dioptrital ger en högre förstoringgrad.


Stapla close-up filter

Det är möjligt att stapla close-up filter på varandra (tills vinjettering uppstår eller om bilden blir suddig) för att uppnå större och större förstoringar. Det kan dock vara svårt att stapla +4/+10 i följd på varandra på grund av deras utbuktning, men du kan i alla fall stapla ett close up +10 på ett close up +4 (Se bilden ovan) . Genom att stapla close-up filter ovanpå varandra är det möjligt att ta makrobilder där de minsta fotoobjekten utvidgas i en orimlig storlek.


Att använda Close-up filter

Det är enkelt att använda close-up filter. Du behöver bara skruva på en eller flera filter på ditt objektiv och sedan är du redo att ta makrobilder. Auto-exponering och autofokus fungerar som vanligt, men det kan vara lättare att använda sig av manuell fokusering.

Skärpedjupet blir kortare när man använder sig av close-up filter, därför är det ofta bra att ta bilder med en mindre bländare. Det kan i andra fall vara ett sätt att skapa isolering på sitt motiv, men det finns en risk för att få för mycket bokeh om man fotograferar med en för stor bländare.

När du ska ta en bild med close-up filter behöver du varierara avståndet mellan motivet och objektivet tills fokus uppnås.

+ Visa mer