
Close-Up filter för makrofotografering
Här finns Close-up filter, som även kallas för makrofilter eller närbildsfilter från Haida, JJC och Zomei.
Är du nyfiken på makrofotografering, samtidigt som du känner en motvilja till att köpa ett dyrt makroobjektiv? Vill du inte bära runt på ett till objektiv som bara kommer att komma ut ur din kameraväska någon gång i månaden? För de som vill bli makrofotografer på en liten skala finns det en enkel lösning: Close-up filter. Close-up filter rekommenderas främst för objektiv med en brännvidd under 100mm.
Bilden är tagen med Canon EOS 400D + EF-S 18-55mm/F3,5-5,6 + Close-up +10 + Close-up +4.
Allmän information om Close-up filter
Close-up filter fungerar som ett förstoringsglas för kameran. Det skruvas fast på objektivets filtergänga och minskar objektivets närgräns för att tillåta att du kommer närmre ditt motiv och kan fotografera makro. Close-up-filter anses vara billiga i jämförelse med makroobjektiv och det är i princip omöjligt att hitta ett makroobjektiv i samma prisklass som close-up filter.
Förstoringsgraden man får av close-up filter
Close-up filternas förstoringsgrad anges efter dioptri, ett optiskt mått. Högre dioptrital ger en högre förstoringgrad.
Dioptri är det inverterade värdet av linsens brännvidd i meter till exempel:
+1 = 1/1 vilket ger linsens brännvidd 1 meter.
+4 = 1/4 = vilket ger linsens brännvidd 0.25 meter.
+10 = 1/10 = vilket ger linsens brännvidd 0.1 meter.
Stapla close-up filter
Det är även möjligt att montera flera close-up filter på varandra (tills vinjettering uppstår eller om bilden blir suddig) för att uppnå större och större förstoringar. Det kan dock vara svårt att stapla +4/+10 i följd på varandra på grund av deras utbuktning, men du kan i alla fall stapla ett close up +10 på ett close up +4 (se bilden ovan). Genom att stapla close-up filter ovanpå varandra är det möjligt att ta makrobilder där de minsta fotoobjekten utvidgas i en orimlig storlek.
Att använda Close-up filter
Det är enkelt att använda close-up filter. Du behöver bara skruva på en eller flera filter på ditt objektiv och sedan är du redo att ta makrobilder. Auto-exponering och autofokus fungerar som vanligt men det kan vara lättare att använda sig av manuell fokusering.
Skärpedjupet blir kortare när man använder sig av close-up filter, därför är det ofta bra att ta bilder med en mindre bländare. Det kan i andra fall vara ett sätt att skapa isolering på sitt motiv, men det finns en risk för att få för mycket bokeh om man fotograferar med en för stor bländare.
När du ska ta en bild med close-up filter behöver du varierara avståndet mellan motivet och objektivet tills fokus uppnås.
Underkategorier
-
- 30%
-
-
- 40%
-
-
- 30%
-
-
-