FRI FRAKT VID KÖP ÖVER 100KR FRÅGOR?   KONTAKTA OSS: 011 26 50 12
Ingen produkt  
Till Kassan  

Kamerafilter

Du hittar produkter under texten!


Denna bild är tagen med ett IR filter 720, vilket ger den en spöklik effekt
Bild tagen med IR-filter.

Allmän information om kamerafilter

Olika kamerafilter fyller olika syften för fotografen. De kan användas för att ta en bild i extremt svåra ljusförhållanden, de kan ge färger/toner till bilden och minska reflektioner eller helt enkelt skydda objektivet. Många fotografer förlitar sig på sina kamerafilter i sitt dagliga arbete. Då fotografering i grunden handlar om kvaliteten och intensitet på ljuset, finns kamerafilter till för att ändra på ljuset innan det kommer in i objektivet. Vissa filter som exempelvis gråfilter är svåra att simulera i mjukvara, medan många andra kamerafilter bidrar till att få ett ännu bättre resultat under efterbearbetningen.


Lista över olika typer av kamerafilter

UV-Filter
- De absorberar ultravioletta strålar och skyddar det främre linselementet på objektivet från damm, smuts, fukt och eventuella repor. Högkvalikativa UV-filter ger en minimal påverkan på bildkvaliteten.
Polarisationsfilter
- Dessa filter minskar på reflektioner, förbättrar färger och ökar kontrasten. Kan användas för alla typer av fotografi.
Gråfilter/ND-filter
- Används ofta till landskapsfotografering och blixtfotografering. Minskar mängden ljus som kommer in i objektivet, vilket kan användas för att förlänga slutartiden. Användbart för situationer där rörelseoskärpa ska skapas (floder, vattenfall, rörliga personer).
Halvtonade Gråfilter/ND-filter
- Dessa filter används av landskapsfotografer i situationer med hög kontrast, där himlen är mycket ljusare än marken.
Färgfilter
- Korrigerar färger/ ger färgtoner till bilden. Dessa typer av filter är mer populära för filmning samt svartvit fotografering.
Close-Up Filter
- Dessa filter, kallas även för närbildsfilter, gör så att du kommer närmre fotoobjektet, ett billigare alternativ till ett makroobjektiv.
Starfilter
- Starfilter gör så att ljuskällor ser stjärnlika ut.
Softfocus-filter
- Ger suddiga effekter och mjukar upp hudtoner, perfekta till porträttfotografering.
IR filter
- Blockerar synligt ljus och låter endast infrarött ljus komma in i objektivet, ger drömlika bilder.


Cirkulära kamerafilter

De mest populära kamerafiltrerna är cirkulära. De monteras direkt på objektivets filtergänga. De finns i olika storlekar beroende på objektivets filtergänga/filterdiameter. 

Vilken filterdiameter har mitt objektiv?

Filterdiametern brukar stå på objektivet, angivet i millimeter som exempelvis Ø67mm. På vissa objektiv står inte filterdiametern, tryck på denna artikel om filterdiameter för att få reda på hur man gör då.


Använd step-ringar för att spara pengar

Om din kamerautrustning består av många objektiv med olika filterdiametrar:
1. Ska du först köpa in önskade kamerafilter, som passar objektivet med störst filterdiameter.
2. Sedan kan du införskaffa ett antal step-up ringar (konverterar upp objektivets filterdiameter) för att få dina kamerafilter att passa dina mindre objektiv. 
3. Vi har även step-down ringar (konverterar ner objektivets filterdiameter) men de ska användas med försiktighet, då de kan skapa vinjettering.


Rektangulära filter (Filtersystem)

Ett populärt val för landskapsfotografer. Du fäster först en adapterring, med rätt filterdiameter, på objektivets filtergänga som konverterar filtergängan till 83mm, 100mm eller 150mm. Därefter fäster du en filterhållare som kan hålla rektangulära kamerafilter.

Rektangulära filter är det primära valet för landskapsfotografering. Rektangulära system erbjuder en högre grad av kontroll över bilden än cirkulära filter.  Tillskillnad från cirkulära filter kan rektangulära filter röra sig upp och ned. En annan fördel med de rektangulära filtrena är om du fotograferar ett landskap där horisont linjen är i mitten och du vill balansera ljusintensiteten i båda delarna av scenen, dvs den ljusa himmelen, den skuggade marken. Med rektangulära filter kan övergången smälta in i scenen, ofta omärkligt bra. Detta beror på att filtrena kan flyttas uppåt och nedåt i filterhållaren så att den passar den scen som önskas.


 I menyn till vänster kan ni välja kategori. 

+ Visa mer