Nya Haida M15 filterhållare magnetiskt system

Filter kan vara ett utmärkt verktyg att ha i din kameraväska när förhållandena kräver det. GND-, ND- och CPL-filter är de vanligaste filtren som används för att förlänga eller jämna ut exponeringen. GND-filter används främst vid golden hour för att mörka ner himlen och jag kan inte föreställa mig att arbeta vid havet, vattenfall, sjöar osv. utan ND-filter.


För några år sedan startade jag mitt äventyr med Haidas filtersystem för Tamron 15-30 och jag är nöjd med systemets funktionalitet och kvaliteten på filtren är otrolig.

Idag vill jag prata om det nya systemet som Haida släppt: M15 filterhållarsystem (magnetiskt)


Haida M15 filterhållare:


Den nya filterhållaren Haida M15 är välbyggd och kan anpassas på de flesta vanliga vidvinkellinserna som inte kan montera skruvfilter. Filtertillverkarna har förbättrat sitt utbud med större filterhållare och fästringar, och tack vare dess adapterringar så kan storlekar från 52mm till 105 mm anpassas på alla andra objektiv.Hållarens storlek och vikt är betydligt mer än M10. Storleken på 150mm är inte oväsentlig men det finns inget annat sätt för den som använder ett visst objektiv.

M15 gör det möjligt att montera både Haidas cirkulära filter och 150mm fyrkantiga filter samtidigt men det mest intressanta med M15 är Haidas magnetiska filter.

 

Montering av adapter och hållare

 

Var och en av ringarna är utformade för att glida över den inbyggda huven i den extrema vidvinkeln och har även klackar som hjälper dig att montera den. Du behöver inte ta bort objektivet för att montera adaptern. Allt du behöver göra är att dra åt hylsan på adapterns baksida så att den låses runt objektivet. När detta är klart kan du enkelt fästa hållaren på ringen med en enda stiftlåsmekanism som liknar andra filterhållare du kan ha använt. Kom bara ihåg att sätta i några magnetiska filter innan du sätter i det då de monteras mellan adaptern och hållaren. Det här systemet fungerar riktigt bra och jag kunde snabbt montera och ta bort det.

 

Magnetiska filter

 

Kärnan i M15-systemts kretsar kring hållarens magnetiska del eftersom det sparar mycket tid jämfört med runda skruvfilter. Haida har flera olika cirkulära filter som kan monteras i den bakre delen av hållaren.

Urvalet av tillgängliga filter för denna magnethållare är ganska brett med CPL-filter, Clear Night-filter, ND-filter och de kombinerade filter med både ND och CPL. CPL-filter kan enkelt roteras med de små kugghjulen på både hållarens ovan- och undersida.


 

150mm-platserna


De fyrkantiga platserna på den här enheten känns robusta och håller fast dina filter. Filtren är lite svårare att montera och ta bort än de mindre M10-filtren, men det är en bra sak eftersom filtrena är mycket större och tyngre.

 

Linsrem

 

Haida har inkluderat en bungee-snoddband för att hålla glidlinsskydet på plats medan du har adaptern på objektivet.

 

Sammanfattningsvis

 

Haida M15 är en utmärkt lösning. Det finns ett brett utbud av adaptrar och är lätta att montera och använda. Det är ett fantastiskt system som även backas upp med utmärkta filter.

 Haida M15 System

Några bilder tagna med Haida-filter:

 

 

Fritt översatt av Malin Wallberg 2020-09-08. 
Artikelns ursprungliga författare: Ennio Scarcelli

 

Köp produkterna här