Motljusskydd - Den ultimata guiden
Den ultimata guiden för motljusskydd
Det primära syftet med ett motljusskydd är att förhindra att solen eller en annan ljuskälla bländar objektivet och orsakar "lens flare". Ett motljusskydd kan även skydda det främre glaselementet från stötar, då det ofta är motljusskyddet och inte objektivet som får sig en stöt om man går in i något.
Vad är lens flare?
Man har mest nytta av motljusskydd när ljuset kommer från en stark ljuskälla, som exempelvis solen. Det beror på att en stark ljuskälla kan skapa inre reflektioner bland glaselementen i din utrustning som i sin tur lätt når kamerans sensor vilket ger upphov till fenomenet "lens flare".
Ljus som reflekteras från glasytor sprids ut på grund av oregelbundenheter i glaset vilket orsakar en förlust av kontrast och färgmättnad. Reflektionerna kan också tillverka ljuskroppar på dina bilder, det är just dessa ljuskroppar som har fått namnet "lens flare".
Studiofotografer behöver inte vara lika oroade över "lens flare" då de kan styra riktningen på sina lampor, och på så sätt förhindra att ljus sprids till oönskade områden. Motljusskyddet blir alltså mest användbart när den används tillsammans med ljuskällor som inte är styrbara, som exempelvis solen.
Objektivtillverkarna belägger ofta glaselementen på sina objektiv med multicoating för att dämpa reflektionerna som sker mellan glaselementen, men även de bästa beläggningarna har svårt att motverka effekterna av starkt ljus. "Lens flare" är mindre uppenbart när ljuset inte lyser direkt in i objektivet, men sidoljus kan ändå ge påtagliga försämringar i bildkvaliteten.
Motljusskydd är ännu viktigare när man använder sig av kamerafilter
Kamerafilter ökar mängden glaselement vilket ger fler möjligheter för ljuset att studsa runt, vilket ökar risken för "lens flare". Motljusskyddets funktion blir då ännu viktigare för att motverka dessa reflektioner.
Tips: Du som har extra bekymmer med "lens flare" bör även titta på filter med multicoating, då dessa filter dämpar oönskade reflektioner ytterliggare.
// Bild tagen utan motljusskydd, du ser ljusprickar (lens flare) uppe i högra hörnet
// Bild tagen med motljusskydd, vilket bland annat ger en bättre färgmättnad
Montera motljusskyddet bakochfram:
Den stora nackdelen med motljusskydd är att de kan ta tid att montera, men de tar också upp plats. De flesta motljuskydd går dock att vända bakochfram för att ta upp mindre plats, men se till att motljusskyddet är rättvänt när du tar bilder.
Vilket material tillverkas motljuskydd av?
De flesta motljusskydd är tillverkade av plast. Det kan ge intyck av att vara ett material av låg kvalitet, men moderna plaster är mycket tåliga och mindre benägna att gå sönder, bli buckliga eller få repor när de utsätts för hårda stötar än exempelvis lättmetaller.
Motljusskyddens olika former
Alla motljusskydd måste utformas för att inte vara i vägen för objektivets synfält. Deras former kan variera från en enkel cylinder, rektangel eller en tulpanform; allt för att passa det specifika objektivet.
Cylinderformade motljusskydd
Cylindriska motljusskydd kan användas utan komplikationer till teleobjektiv och makroobjektiv, dessa objektiv får inte problem med vinjettering tack vare deras zoom. Motljusskydd som ska passa objektiv med en längre brännvidd kan även vara längre, du behöver inte heller oroa dig för vinjettering vid användning av dessa objektiv tillsammans med motljusskydd.
// Ett cylinderformat motljusskydd från JJC
Rektangulära motljusskydd
De rektangulära motljusskydden har en form som överensstämmer med de bilder som vi tar. Dessa motljusskydd lämpar sig därför bäst för vissa vidvinkelobjektiv, fördelen är att dessa motljusskydd kan vara längre än cirkulära utan att orsaka vinjettering.
// Ett rektangulärt motljusskydd från JJC
Tulpanformade motljusskydd
Tulpanformade motljusskydd tillverkas precis som rektangulära motljusskydd för att passa vidvinkelobjektiv. Många motljusskydd är cirkulära medan bilderna som vi tar är rektangulära, detta kan ge vinjettering såvida man inte har ett zoomobjektiv. Cirkulära motljusskydd kan därför lätt hamna i vägen för kameran, men det finns tulpanformade motljusskydd som har som uppgift att motverka detta. Tulpanformade motljusskydd har utskärningar i hörnen för att komma runt problemet med att de är cirkulära. Du behöver dock se till så att utskärningarna på motljusskyddet hamnar i hörnen på bilden, annars fyller ju inte tulpanformen någon funktion.
// Ett tulpanformat motljusskydd från JJC
Motljusskydd av silikon
Motljusskydd av silikon är inte modellanpassade till något särskilt objektiv, man skruvar alltså fast de på objektivets filtergänga. Fördelen med motljusskydd av silikon är att de är flexibla, då deras höjd kan justeras för att passa olika objektivs brännvidd (vidvinkel, tele eller normal).
Ska jag ha ett modellanpassat eller ett universalanpassat motljusskydd?
- Vi rekommenderar att du använder ett modellanpassat motljusskydd om det finns tillgängligt för ditt objektiv, detta för att (1) de är anpassade för just ditt objektiv och minimerar därför vinjettering, som kan bli mer uppenbar om du använder ett universalanpassat motljusskydd. (2) De monteras "utanpå" objektivet, detta frigör filtergängan vilket innebär att du fortfarande kommer att kunna byta kamerafilter även med motljusskyddet på.
- Universalanpassade motljusskydd fästes på objektivets filtergänga, vilket tyvärr gör det omöjligt att montera på kamerafilter efter att du har monterat på motljusskyddet. Du måste alltså först montera dina kamerafilter och till sist motljusskyddet.
Tips: Du kan se vilken storlek på din filtergänga du har på ditt objektiv angivet i millimeter som exempelvis Ø67mm. Hittar du inte storleken, rekommenderar vi denna guide om att googla sin filterdiameter.
Köp produkterna här
-
10 varianter
-
5 varianter
-
-
-
5 varianter
-
-
5 varianter
-