IR-filter (infrarött) för objektivet skapar drömlika effekter

Anpassa
Filtrera här!

Filtrera produkter

Visar 9 produkter

Historia och användning av IR-filter

IR-filter (Infrared-filter) är ett kamerafilter som är specifikt utformat för att släppa igenom infrarött ljus och blockera det synliga ljuset för det mänskliga ögat. Infrarött ljus har längre våglängd än synligt ljus och är osynligt för det mänskliga ögat, men kan fånga intressanta och unika effekter på bilder.

Användningen av IR-filter har en lång historia och har varit populär inom konstfotografi och vetenskapliga tillämpningar. Från början användes IR-fotografi främst inom militären och forskning, men har sedan spridit sig till den konstnärliga världen där det skapar surrealistiska och drömlika bilder med uttrycksfulla kontraster och unika toner.

Användning och hantering av IR-filter

För bra resultat krävs kunskap och rätt utrustning. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

Fokusering och filtermontering

Eftersom IR-filter blockerar synligt ljus, behöver kamerans fokus ställas in innan filtret monteras. Detta beror på att autofokus vanligtvis använder synligt ljus för att hitta fokus. Manuell fokusering eller förinställd fokus rekommenderas för bästa resultat.

Slutartid

Eftersom IR-filter släpper igenom mycket lite ljus, krävs vanligtvis längre slutartider för att få tillräcklig exponering. Detta innebär att användning av kamerastativ eller andra stabiliseringsmetoder är nödvändigt för att undvika suddiga bilder till följd av kameraskakningar.

Fjärrutlösare

En fjärrutlösare kan vara till hjälp för att ytterligare minska risken för kameraskakningar vid användning av längre slutartider. Detta gör det möjligt att ta bilder utan att behöva vidröra kameran direkt.

Bildbearbetning

Eftersom IR-bilder kan vara unika och ha speciella färgtoner, kan bildbearbetning spela en viktig roll för att förbättra och anpassa bildresultatet. Det kan innebära justeringar av kontrast, vitbalans och andra parametrar för att uppnå önskad estetik.

Märken som erbjuder IR-filter

Ett välkänt märke som erbjuder högkvalitativa IR-filter är Haida. Haida NanoPro IR-filter är kända för sin optiska kvalitet och deras förmåga att släppa igenom infrarött ljus samtidigt som blockerar det synliga ljuset. Haida erbjuder IR-filter i olika utföranden och storlekar, inklusive cirkulära filter för vanliga objektivdiametrar och rektangulära filter i storleken 100x100mm för filterhållare.