Köpguide för motljusskydd

Ska jag ha ett objektivanpassat eller ett universalt motljusskydd?


- Ett objektivanpassat motljusskydd monteras på utsidan av objektivet. Dessa motljusskydd fungerar endast till de objektiv de har blivit tillverkade för att passa.

Vi rekommenderar att man köper objektivanpassade motljusskydd om de finns tillgängliga för ditt objektiv!

- Ett motljusskydd med universalfattning skruvas däremot fast på filtergängan, på samma sätt som ett kamerafilter. Dessa motljusskydd kan användas på alla objektiv med samma filterdiameter.
Se universala motljusskydd här!

Motljusskyddet LH-63C används här för att ta bilder utan att få linsöverstrålning


Motljusskyddet blockerar sidoljus från att blända din kamera

Motljusskyddets huvudsyfte är att blockera ljus. Motljusskyddet monteras på ditt kameraobjektiv och sträcker sig bort från objektivet. Motljusskydd har två huvudsyften: (1) att minska bländning (2) Att skydda objektivet mot skador.

Det avsedda ändamålet med motljusskyddet är helt enkelt att minska bländningen, men det skydd motljuskyddet ger till glaselementet i objektivet är en positiv bieffekt.


Fotografera utan motljusskydd?

Få minskad kontrast, fula ljusprickar

Den primära användningen av ett motljusskydd är att förhindra ljus från sidan att nå det främre glaselementet på objektivet - som annars orsakar en minskad kontrast och ger upphov till fula ljusprickar på bilden.

Bilder tagna med ett motljusskydd monterat på objektivet  ger rikare färger och en djupare mättnad. Vid fotografering utan motljusskydd ökar risken för att något ljus råkar studsa in i objektivet från sidan, vilket medför att kontrasten och färgen på just den bilden att minskas betydligt.


Motljusskydd kan även skydda objektivet

 

Den sekundära användningen för ett motljusskydd är att skydda objektivet. Skadan som kan förhindras kan variera från ett fingeravtryck till ett repigt främre glaselement, eftersom glaset är svårare att nå med motljusskyddet på plats. Det ska dock sägas att ultra vidvinkel objektiv har mycket korta motljusskydd vilket ger ett mycket litet skydd.Se till att motljusskyddet kommer till god användning

Du bör använda ett motljusskydd när du kan. Om du råkar glömma ditt motljusskydd för dagen, så kan du helt enkelt använda din hand, en bok eller något annat passande föremål som blockerar reflekterande ljus från huvudljuskällan, samtidigt som du behöver försäkra dig om att du inte får med "det blockerande föremålet" på bilden.


Vill du att motljusskyddet ska ta mindre plats?

Många motljusskydd kan fästas i ett omvänt läge för att ta mindre plats. Detta kan låta självfallet, men du ska notera att detta omvända läge inte är till för fotografering, motljuskyddet fyller ingen funktion då.


Varför är vissa motljusskydd tulpanformade?

Formen av en tulpan ger motljusskyddet möjligheten att så långt som möjligt sträcka sig bort från objektivet utan att komma med på bilden. Objektiv är cirkulära, men de bilder vi tar är rektangulära. Om dessa tulpanformade motljusskydd skulle vara helt runda, så kommer hörnen komma med på bild.

Det enda som är värre än att få med ett motljusskydd på bilden är när du råkar sätta ditt finger rätt över objektivet när du trycker på avtryckaren.

Alla motljusskydd har inte formen av en tulpan. Vissa motljusskydd är helt runda utan den utskurna formen.

Runda motljusskydd passar för det mesta bättre till teleobjektiv tillskillnad mot vidvinkelobjektiv, eftersom de objektiven inte får med lika mycket av omgivningen då de objektiven zoomar in mer.

Köp produkterna här