Haida M10 Filtersystem recension

Jag har använt Formatt Hitech filter i åratal – det är ingen hemlighet. Haida frågade om jag skulle vilja testa deras M10 Filtersystem och det ville jag. Kolla in videon för en grundlig recension, eller fortsätt läs för en detaljerad summering.


Om du har väldigt, väldigt bråttom… så är min slutgiltiga dom att M10 filtersystem är ett väldigt bra val. Om du är ute efter ett filtersystem eller vill uppgradera från startfilter är det definitivt värt att kolla in Haidas produkter.

Vad är M10 filtersystem?
Haida M10 filtersystem är ett modulärt filtersystem. Som många filtersystem består det av en adapterring, en hållare och filter. Du väljer adapterring efter ditt objektivs diameter (67mm, 72mm, 77mm osv.) och skruvar fast den på objektivet. M10-hållaren monteras sedan på adapterringen med ett fjäderbelastat snabblås. Slutligen monteras filtren i hållaren.

Se fler M10-filter här!

Komponenterna i M10-systemet är mycket robusta. Adaptrar, hållare och höljena är av metall (inte plast!)

och har en bra balans mellan att vara lätta men ändå hållbara. Den fjäderbelastade frigöringen är lika robust och kräver ett tryck för att lossa. I mina test oroade jag mig därför aldrig för att tappa filtren genom att råka komma åt frisläppningen.

Filterhållaren accepterar två typer av filter: traditionella fyrkantiga filter och drop-in-filter. Du kan ha ett drop-in-filter och upp till 3st fyrkantiga filter monterade samtidigt. Hållaren har ursprungligen plats för 2st fyrkantiga filter men M10-kitet innehåller även en expansionsplats som gör att du kan lägga till fäste för ett tredje fyrkantigt filter.


Haida M10 Filtersystem

En av de första innovationerna som du kommer att märka med M10-hållaren är drop-in-filterplatsen på baksidan av hållaren. Denna plats kan hålla ett polarisations- eller ND-filter. Kläm- och frigöringsgreppet på toppen av drop-in-filtren gör det mycket enkelt att byta mellan dessa. En annan nyhet är att drop-in-polarisationsfiltret har ett reglage upptill för att möjliggöra rotation av filtret. Varken rotation eller byte av drop-in-filter påverkar de fyrkantiga filtren som är monterade.

Haida M10-filtersystem: Efter lite övning sker montering och avlägsnande av hållaren helt naturligt.

Jag rekommenderar att du börjar med ett grundläggande M10-kit. Satsen inkluderar en adapterring, M10-hållare och ett cirkulärt drop-in polarisationsfilter. En tom drop-in-packning ingår också i kitet. Detta är användbart för att förhindra ljusläckage när du bara använder fyrkantiga glasfilter.

Haida har en mängd drop-in-filter:

-        Cirkulärt polarisationsfilter (ingår i M10-kitet)

-        Neutral density filter (gråfilter/ND-filter), finns i olika styrkor/täthet

-        Graduerade ND-filter (finns i olika styrkor/täthet)

-        Cirkulärt polarisationsfilter + ND-kombinationsfilter (finns i olika styrkor/täthet)

-        Clear night filter

Haida har också ett stort utbud av 100mm fyrkantiga filter: ND-filter, graderade ND-filter och Clear night filter.

Användbarhet
Jag var igång med M10-systemet på bara några minuter. Att sätta i och byta drop-in-filter är lätt. De fyrkantiga filtren glider också in tätt och säkert. Det enda som krävde lite övning var att fästa filterhållaren på adapterringen, men efter 3-4 gånger fick jag kläm på det.

Möjligheten att enkelt ta bort hela hållaren – med filtren i den – är mycket användbart ute i fält. När jag fotograferade långa exponeringar i skiftande ljus kunde jag mäta om ljuset (och omfokusera vid behov) genom att ta bort hållaren istället för att ta bort filtren individuellt. Detta påskyndar arbetsflödet avsevärt och vid gyllene timmen är tiden dyrbar.

En intressant ”funktion” är att hållaren flyter fritt i adapterringen. Den röda låstappen håller enheten säker vid ringen, men den kan rotera fritt. Jag gillade detta för att ta polariserande och opolariserande bilder. Jag tyckte det gick fortare att 

rotera hållaren i adapterringen i jämförelse med att justera filtret individuellt, men

 använder du tonade ND-filter kan detta bli irriterande. M10 har inte någon låsmekanism för att stoppa rotationen.

Haida har arbetat hårt för att anpassa sig för vidvinkelfotografering. Adapterringarna är tunnare (mot objektivets håll) och bredare vilket sätter filterhållarens kanter längre bort från själva linselementet. Jag såg ingen vinjettering när jag fotograferade med 16mm (fullformat). Med andra system syns filterhållarens kanter i bilden vid mycket vidvinkel.


Bildkvalitet
Bildkvalitet är enligt min mening den viktigaste aspekten av ett filtersystem. All användarvänlighet (eller attraktiv prissättning) är meningslös om bilderna har mjuka eller extrema färgskiftningar. Så… hur är bildkvaliteten med Haidafiltren?

Förträfflig. Bilderna ser väldigt bra ut.

I mina tester hittade jag inga betydande färgskiftningar. Inte ens vid användning av endast polarisationsfiltereller ett 4-stop ND-filter kunde några färgskiftningar upptäckas. Om det finns så ser jag det inte. Med ett 10-stop-filter finns det en mycket liten (jag betonar väldigt liten) skiftning mot blått i de bilder jag tagit. Är det ett problem? Nej inte alls. Skiftningen är helt hanterbar med alla grundläggande redigeringsprogram.


Dom
Är Haida M10 filterhållare ett bra val? Ja, utan tvekan. Om du letar efter ett högkvalitativt filtersystem kan du kolla in M10. Det kommer inte att vara de billigaste filtren du hittar på marknaden men Haidas byggkvalitet, känsla för detaljer och resulterande bildkvalitet gör det till ett mycket övertygande val. Haida är särskilt billigare än andra premiumfiltermärken och levererar ändå fantastiska bilder, och det är vad det handlar om i slutändan.

Fritt översatt av Malin Wallberg 2019-10-18. 
Artikelns ursprungliga författare: Scott Davenport.

Köp produkterna här