Så väljer du rätt filterstorlek till ditt objektiv

Hur vet man vilken storlek på filtret som jag ska ha?


Många tror att det är kameran som avgör vilken filterstorlek som passar. Detta är dock felaktigt då det är objektivet som avgör vilken filterstorlek som passar. Egentligen är detta logiskt eftersom det är i objektivets filtergänga som filtret fästes i. Olika objektiv kan alltså ha olika storlekar och kräver då också olika storlek på filter för att passa.

Vanligtvis står information om diameter på ditt objektiv, antingen framme vid linsen eller mitt på objektivet. Du ska leta efter en symbol som ser ut såhär: Ø. Den står för diameter och efter symbolen ska det stå en siffra exempelvis 52mm. Står det Ø52mm ska du ha ett filter i storlek 52mm. Objektivet på bilden nedan behöver alltså filter eller andra tillbehör med storleken 77mm för att passa.Det finns ingen Ø-symbol på mitt objektiv


Hittar du inte symbolen någonstans på ditt objektiv kan du antingen kolla i manualen som medföljde objektivet alternativt söka fram produktegenskaperna för ditt objektiv online. Var dock noga med att söka på hela namnet för ditt objektiv då olika varianter av samma brännvidd inte nödvändigtvis har samma diameter. Numera har de flesta tillverkare även manualer tillgängliga online.

På bilden nedan kan ni se exempel på en produktspecifikation för objektivet Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS II från Canons hemsida där filterdiametern är 58mm och ska därmed har produkter med storleken 58mm: 

Slutligen, på bilden nedan kan ni se exempel på en produktspecifikation för objektivet AF-S NIKKOR 180-400mm f/4E TC1.4 FL ED VR från Nikons hemsida där filterdiametern är 40,5mm och ska därmed har produkter med storleken 40,5mm: 
Köp produkterna här