Haida Soft Diffusion filter för astrofotografering!

Haida, det kinesiska företaget som tillverkar kamerafilter av hög kvalitet släpper nu Soft Diffusion NanoPro filter som är designade för att särskilt fånga vackra mjuka stjärnhimlar.


”All the time, the romantic and changing starry sky attracts every photographer deeply. In Summer, photographers capture every stunning moment of the starry sky by various photographic equipment. However, the starry sky in most equipment is always dim and ordinary. So how to make nightscape photographs more shining and beautiful?”, skriver Haida.


Köp Clear-Night filter här

Filtret ska ge den stjärnfyllda natthimlen ett mer kraftfullt men mjukare sken för att göra den ännu vackrare. Haida har tidigare släppt Clear-Night filter som också är skapat för nattfotografer där ljusföroreningar från oönskade ljuskällor minimeras. Haida Soft Diffusion NanoPro kan med fördel användas tillsammans med Clear-Night-filtren då de kompletterar varandra och tillsammans kan skapa magi.  

Haida Soft Diffusion filter har en ram av aluminium som både är tunn och lätt. Glaset är tillverkat av optiskt glas (K9) och har en tunn NanoPro-beläggning som skyddar filtret mot bland annat repor, vatten, olja och fingeravtryck. Detta gör också att filtret är lätt att hålla rent.


Du som tidigare använt ett Soft Focus filter kommer dock att känna igen dig då dessa är besläktade. När du använder Soft Diffusion filter kommer bilderna att få en mjuk drömlik effekt och stjärnornas ljus kommer att spridas och få en gloriaeffekt vilket ger intrycket av att stjärnan lyser större och starkare än vad den egentligen gör. Med andra ord är filtret jämförbart med exempelvis Nisi Soft-filter.

Många astrofotografer använder Soft Diffusion filter i en del av exponeringen för att få mer exakthet i den önskade effekten. Det är även möjligt med detta filter men du kan också fotografera med och utan filtret i olika exponeringar för att efteråt stackla ihop dessa till den effekt du önskar.


Även om huvudsyftet med detta filter är astrofoto så kan det även användas för porträtt och stadsfotografering eftersom alla ljuskällor (inte bara stjärnor alltså) kommer att få ett större och mer spritt ljus vilket ger ett mjukt intryck. Detta kan vara särskilt användbart inom rörlig bild där ljuskällorna gärna ska ha ett mjukt sken för att skapa rätt atmosfär.
Skriven av: Malin Wallberg Brage
2021-10-21

Köp produkterna här