Makrotillbehör del 2 - Mellanringar

Vad är en mellanring för kameran?

En mellanring är en kameratillbehör som används för att förlänga avståndet mellan objektivet och kamerahuset. Det är en ringformad enhet som placeras mellan objektivet och kameran och ger därigenom en ökad närgräns och möjliggör närfotografering.

Mellanringar är vanligtvis holkformade och finns i olika tjocklekar eller längder. Genom att lägga till en eller flera mellanringar mellan objektivet och kamerahuset flyttas objektivet längre bort från sensorn, vilket resulterar i att avståndet till motivet minskas. Detta ger en effektiv förstoring och förmågan att fotografera små objekt eller fånga detaljer på nära håll.

Mellanringar fungerar genom att ändra objektivets fokusomfång och förändra den optiska formeln, vilket möjliggör att objektivet kan fokusera på närmare avstånd än vad som normalt är möjligt. Det är viktigt att komma ihåg att användningen av mellanringar kan påverka objektivets autofokusfunktion, och manuell fokusering kan vara nödvändig beroende på kameramodell och objektiv.

Mellanringar är ett populärt verktyg för makrofotografi eller närfotografering när man vill uppnå större förstoring än vad som normalt kan uppnås med ett objektiv. De kan användas med olika typer av kameror och objektiv, men det är viktigt att välja mellanringar som är kompatibla med kameramodellen och objektivfattningen för att säkerställa korrekt funktion.

 

Vilken förstoring får jag?


En mellanring ökar objektivets förstoring med en mängd som är lika med förlängningsavståndet delat med objektivets brännvidd.

(Förlängningsavståndet i mm)/(Objektivets brännvidd i mm) = Förstoring


Som du kan se av ekvationen ovan ger en mellanringar en minimal förstoringseffekt, när de används tillsammans med teleobjektiv (objektiv med en stor brännvidd).
Fördelar med mellanringar

Mellanringar är en otroligt flexibel lösning, men de är inte alltid det bästa makrotillbehöret för fotografering.


- Mycket billigare att köpa än ett makroobjektiv

- Ger en flexibel förlängning till ditt objektiv

- Mellanringen placerar inte ett ytterliggare glaselement mellan motivet och kameran

Nackdelar med mellanringar

- Ger endast en minimal förstoring med teleobjektiv

- Objektivet förlorar förmågan att fokusera på avlägsna objekt

- Kräver att du tar bort objektivet från kameran varje gång du vill använda mellanringen, vilket i sin tur ökar risken för smuts i kamerans sensor

Artikeln uppdaterad 2023-07-20 Stig.F

Köp produkterna här