Makrotillbehör del 1 - Close-up filter

Close-up filtret är ett kamerafilter som tillför en hög grad av förstoring för alla objektiv, close-up filtret kan alltså vidga dina vyer som fotograf. Du ska dock veta att ett close-up filter inte ger dig samma effekt som ett vanligt makroobjektiv, men det kunde du kanske förvänta dig med tanke på prisskillnaden.

Close-up filter

Close-up filter är cirkulära kamerafilter som skruvas fast på ditt objektivs filtergänga, precis som alla andra cirkulära kamerafilter. Dessa filter fungerar som förstoringsglas vilket deras namn också ger en antydan av.

Ett close-up filter fungerar genom att minska den effektiva brännvidden oavsett objektivet som de används på, minskningen i brännvidd innebär att förstoringen som fås av filtret måste öka i motsvarande grad.

Bild tagen av Kamilla N
Köp Close-Up filter här!

Vilken förstoring får jag?

Ett close-up filter brukar anges tillsammans med ett "dioptertal", som är ett mått på deras förstoringeffekt. Större "dioptertal" ger en större förstoring. De typiska värdena för dioptertal är +4 eller +10.

Close-up filter kan monteras på varandra

Close-up filter kan som alla andra cirkulära kamerafilter monteras på varandra om man vill få en ännu större förstoring. Det som du dock behöver ha i åtanke är att close-up filter har en förklarlig utbuktning, vilket gör att man ibland behöver montera ett uv-filter mellan sina close-up filter (gäller alltså endast om man monterar flera close-up filter på varandra).

Ska jag använda ett close-up filter?

Close-up filter rekommenderas för objektiv med en brännvidd under 100mm, medan mellanringar rekommenderas för de som har en längre brännvidd än 100mm.Fördelar med close-up filter:

- Mycket billigare än ett makroobjektiv

- En enkel lösning för att öka förstoringen

- Ger mer förstoring än mellanringar när de används med teleobjektiv

- Man behöver inte ta bort objektivet från kamerahuset

Nackdelar med close-up filter:

- Placerar ett extra glas mellan kameran och motivet, vilket kan minska bildkvaliteten

- Objektivet förlorar förmågan att fokusera på avlägsna objekt

- Du måste vara mycket nära ditt objektiv för att få fokus

Köp produkterna här