Därför ska du ha en landningsplatta till din drönare

Många drönarfotografer frågar, varför ska jag ha en landningsplatta när jag flyger drönare?


En del kanske kan tycka att det låter larvigt att ha en landningsplatta till sin drönare, det är ju ingen riktig helikopter direkt. Men faktum är att den är användbar på flera sätt, både när det gäller funktioner men också som ett skydd.Det förenklar start och landning


Vid start väljer du ”Precision take-off” eller motsvarighet på din drönare (en del drönare har dock detta som standard idag så du kanske inte ens behöver ställa in detta) och vid landning väljer du ”Precision landing”. När du använder denna inställning så kommer din drönare att komma ihåg sin startpunkt genom att titta på sin omgivning. Den kan dock inte känna igen var den startade om omgivningen ser likadant ut överallt, som exempelvis en gräsmatta. Använder du landningsplattan så har den ett riktmärke att gå efter (en stor orange eller blå prick är till och med svår för drönaren att missa).

Om du ska använda den blå eller orange sidan beror på underlaget du är på. Färgen ska vara så utstickande och i så stor kontrast till underlaget som möjligt. Använder du den på en grön gräsmatta är orange mest utstickande medan underlag med sand eller grus av varmare färg antagligen kommer fungera bäst med den blå sidan.

 

 

Skyddar mot damm, smuts, gräs och mycket mer…


Den andra anledningen till att du bör ha en landningsplatta är att den skyddar din drönare från damm, smuts, gräs och annat som du inte vill ska sugas in i drönaren vid start och landning. Att du minimerar att smuts sugs in i drönaren och dess motor förlänger i sin tur livslängden.

Ska du starta i högt gräs finns också en risk att gräset trasslar in sig i propellrarna vilket till och med kan skada dem. En landningsplatta lägger du enkelt i gräset och ”nålar” fast i marken med de medföljande plastspikarna.

Den skyddar också kameran eftersom det minimerar risken att något gruskorn eller liknande flyger rakt mot frontlinsen. Även när marken är blöt kan det vara skönt att slippa stänk som annars kan uppstå vid start och landning. 

Köp produkterna här