Därför ska du ha ett manuellt objektiv

De senaste åren har det blivit allt vanligare att helt manuella objektiv kommit till marknaden men vad är egentligen fördelarna med dessa? Nedan kommer vi lista några av fördelarna med just manuella objektiv. 

Alla bilder i denna artikel visar antingen manuella objektiv från 7artisan eller är tagna med objektiv från 7artisan.
Se 7artisans objektiv här!

1. Du får full kontroll över fokuseringen 


De flesta fotografer har väl ändå varit med om att autofokusen inte satte fokus där du ville även om det verkade så. Med ett manuellt objektiv har du istället full kontroll över var fokus hamnar.

 


2. Du ser direkt var fokus hamnar


Eftersom spegellösa systemkameror registrerar ljuset direkt på sensorn genom objektivet utan att passera någon mattskiva eller spegel så ser du direkt på skärmen vad det är som händer när du justerar skärpan genom fokusringen eller ställer in bländaren genom bländarringen. 
3. Med övning kommer du att kunna fokusera snabbare än autofokusen


Du kommer alltså inte att missa något viktigt fototillfälle på grund av långsam autofokus. För det har väl de flesta fotografer gjort någon gång och förbarmat sig över sin autofokus? Med lite övning kommer du istället att bli riktigt snabb och ta bilderna du precis är ute efter!4. Fler avståndsmarkörer ger dig fler möjligheter


Manuella objektiv har i regel fler avståndsmarkörer för att du enkelt ska kunna ställa in skärpan där du vill ha den vilket så klart beror på ditt avstånd till ditt motiv. Detta ger dig också fler möjligheter att variera dina bilder och få en mer precis skärpa och fokus där du vill ha det. Med andra ord får du ett större spann av fokuseringsmöjligheter. 

5. Du ställer enkelt in fokus i förväg för planerade bilder


Detta är särskilt bra för dig som fotograferar gatufoton eller naturfoton eftersom du kanske komponerar bilden i förväg och därför vet exakt var du vill ha fokus. Med andra ord kan du enkelt ställa in detta och sedan vänta på detta rätta ögonblicket när någon går förbi eller när en fågel sätter sig på grenen du har span på. 

6. Ingen skillnad under mörka förhållanden


Under mörka förhållanden fungerar som bekant autofokus mindre bra men med manuella objektiv är du redan van vid att justera fokus själv och det blir därmed ingen skillnad för dig. Du sätter snarare kanske skärpan snabbare än vad dina fotokollegor gör under kvällstid.7. Känslan


Många fotograferar upplever att känslan in fokusringen är bättre på manuella objektiv. Manuella objektiv är ju konstruerade för manuell fokusering vilket kanske också märks kvalitetsmässigt på denna punkt.  8. Ergonomiskt för dig som fotograf


Saknar ditt objektiv autofokus betyder detta också att det väger mindre som i sin tur betyder att det blir mer ergonomiskt för dig. För vem blir inte trött av att bära på tung utrustning under lång tid? 


Se alla våra objektiv här!

9. Priset


Den kanske, för många, mest avgörande punkten, priset. Manuella objektiv är ofta billigare än andra objektiv och upplevs därför som mer prisvärt. Du behöver inte längre lägga många tusenlappar för nya objektiv utan här får du mycket objektiv för pengarna, även om det kräver lite mer kunskap från dig.  

Köp produkterna här