Lång slutartid Del 1 - ND-filter

ND-filter minskar på ljuset som når kamerans sensor

För att få en korrekt exponerad bild kan du ändra på slutartid (också kallad exponeringstid den tid slutaren håller bildsensorn öppen), bländare (styr mängden ljus som släpps in i kamerahuset) och ISO (ISO-värdet kontrollerar bildsensorns känslighet från bildsensorns pixlar för högt eller lågt kan ge brus).

Solen kan ibland utstråla så mycket ljus att det begränsar dina kreativa möjligheter som fotograf. Mitt på dagen, ger exempelvis solen mycket ljus. Om du använder en för lång slutartid kommer bilden att bli överexponerad, medan en snabb slutartid gör så att du kan gå miste om snygga fotografiska effekter som exempelvis rörelseoskärpa.

Med ett eller flera ND-filter tillgängliga kommer dina möjligheter som kreativ fotograf att öka.  Du kommer att kunna ta bilder med större bländaröppningar eller med längre slutartider även mitt på dagen.

Köp ND-filter här!

ND-filter möjliggör en längre slutartid

En längre slutartid krävs om du vill få till en rörelseoskärpa. De flesta fotografer vill ha en rörelseoskärpa för att göra hårda rörelser mjuka, som till exempel rinnande vatten eller moln.

Ett annat vanligt användningstillfälle för långa slutartider är om du vill ta en bild på en trafikerad gata och fånga rörelserna på bild, bilarna blir då läckert oskarpa. Användningen av ND-filter kan alltså göra en trafikerad och kaotisk scen till något surrealistiskt och vackert.

ND-filter möjliggör även en större bländare

Det finns tillfällen när du vill dra mer uppmärksamhet till motivet genom att sudda ut bakgrunden. För att göra det, måste du använda en stor bländare. En stor bländare öppnar dock upp kameran för mer ljus, vilket kräver att man på något sätt behöver motverka det inkommande ljuset.  ND-filtret är ett sätt att minska på det inkommande ljuset.

Kamerainställningar för att maximera skärpa

Alla objektiv har en övre diffraktionsgräns och det är viktigt att du håller dig under den om du vill få en bra skärpa. Du bör också ställa in ISO till kamerans bas ISO, för att minimiera det brus som annars kan uppstå.En bländare kring f/8 eller f/11 används ofta för att maximera skärpan. 

Vilken styrka på ND-filtret ska jag ha?

 

Det finns ND-filter med olika styrkor på marknaden:

Det ska sägas att det är viktigt att du använder dig av ett ND-filter med rätt styrka.

Det kan vara svårt att veta vilken styrka på ND-filtret du ska ha innan du kan se och jämföra med det faktiska resultatet:

>> Kolla gärna in den ultimata tabellen för ND-filter för att hitta rätt ND-styrka innan du köper ditt ND-filter! <<

Tips: Ett justerbart ND-filter kan också vara ett bra alternativ för dig som har behov av olika ND-styrkor.

Köp Haida Nanopro Justerbart ND-filter här!Fotograf: Caroline Dahlén
Nikon D700 F/5,6
 5sek ISO 160 + Nikkor 50mm f/1,4G + Justerbart ND-filter/Gråfilter + Stativ 

Köp produkterna här