Recension av Haida Clear-Night filter

I juli fick jag Haida Nano Pro Clear-Night filter för klar natthimmel och här är Gavin Swonnell recension av den.

För att vara ärlig när jag hörde talas om det för några månader sedan var jag en lite skeptisk. Jag menar vad skulle ett clear-night filter kunna göra som ett enkelt vitbalanfilter inte skulle kunna göra? Detta test var ett utmärkt tillfälle för mig att testa och upptäcka svaret på min fråga.


Kamerautrustning :
Haida Magnetic Nano Pro Clear sky night filter / Nikon Z9 / Nikon Z7ii, båda standardkameror med ett 20 mm 1,8 S-objektiv / 3bents Albert 2.0 stativ

Platser – En blandning av stadsområden och områden med mörk himmel

Vad gör Haidas clear-night filter?


De flesta gatlyktor har en våglängd på ca. 590 - 600 nm. Du kan se i denna graf reduceras transmittansen kraftigt av filtret vid den nivån. Detta kan du även tydligt se på bilderna jag har tagit med och utan Haida clear-night filter.

Hur fäster man filtret?

 

Jag tycker verkligen om den lätthet som filtret fästes på ett objektiv eftersom du endast behöver skuva dit filtret. Den känns väldigt säker när den väl är monterad utan risk att ramla av från objektivet.

Stadsbilder på natten

 

I slutet av sommaren under den blåa timmen gjorde jag en serie bilder med och utan filter i hjärtat av Stockholm. På min kameras hade jag vitbalansen inställd på 4000k och sköt i neutral
kameraprofil. Här är bildresultaten tagna i raw och sparade i jpeg-format. De
enda justeringarna i efterbearbetning är mindre justeringar endast för exponering.

// Utan och med Clear-night filter

 


// Utan och med Clear-night filter


// Utan och med Clear-night filter


// Utan och med Clear-night filter

Mina fynd i ett nattlandskap i stadsmiljö

Jag var lagom imponerad av effekterna av filtret både ut fotografering och i efterbehandling. När jag var ute och fotograferade kunde jag se direkt hur de varmare ljusföroreningstonerna i staden avlägsnades från filtret. Det verkar också ökar kontrasten till bilden. Jag även märkte att stadsljus på byggnader fick en mycket subtil lila ton av orange. Jag använde HSL skjutreglagen i Lightroom för att anpassa de orangea tonerna till byggnaderna. jag gillar verkligen hur Haida clear-night filtret får stjärnorna att framträda i jämförelse med fotografering utan filter.

 

Vintergatan i en mörk himmelsmiljö bortle 4 i Cornwall, Storbritannien
och i Stockholm

 På båda platserna jag tog bilder på det var under mörker efter astronomisk skymning. Jag fotade med en neutral kamera profil och vitbalans på 4200k. Jag hittade prestandan av Haida clear-night filter att fungera mycket bra i genom att hantera det gula våglängder av ljusföroreningar i dessa mörkare himmellandskap. Återigen observerade jag högdagrarna reducerades något och kontrasten ökades. En mycket välbalanserad uppsättning av bilder producerade ett bättre resultat.

 

// Utan och med Clear-night filter


// Utan och med Clear-night filter


// Med Clear-night filter

Min slutsats

Jag rekommenderar Haida Nano pro clear-night filter till mina vänner och kunder. Genom att ta bort det gula våglängder av ljusföroreningar orsakade av gatubelysning och allmän stad ljusföroreningar känner jag att jag har mer utrymme i min efterbehandling arbetsflöde eftersom det erbjuder toner som jag har svårt att replikera i efterbehandlings program och ger en jämnare välbalanserad bild som utgångspunkt vilket resulterar i att mindre efterbearbetningsarbete som behver utföras. Den utmärkta passningen gör arbetsflödet enkelt och dess kompakta storlek inklusive filterhållaren tar väldigt lite plats i min kameraväska. Filtret har en permanent plats där sedan det ägdes. En väl rekommenderad kameratillbehör till kamerakit för natthimmels fotografi!


Artikel skriven av: Gavin Swonnell
Fritt översatt av: Jonathan Fäldt

Köp produkterna här