Fotografera djur med vinylbakgrund

Du behöver:
- Vinylbakgrund
- Strykjärn (om bakgrunden är skrynklig)
- Någonting att fästa bakgrunden med (jag använde maskeringstejp)
- Belysning (om det naturliga ljuset inte är tillräckligt)
- Leksak/Godis som djuret tycker om
- En assistent som kan locka djurets uppmärksamhet

Förberedelser
Vinylbakgrunder från Kamda levereras i skrivande stund vikta i en enkel plastförpackning för att ta så lite plats som möjligt samt för att få en lägre fraktkostnad till kund. Detta innebär att vinylbakgrunden kan få skrynklor och behöver därför i regel strykas innan användning. Jag strök på baksidan av vinylbakgrunden på medelvärme (2 st prickar på strykjärnet) och jag upplevde det som förvånansvärt enkelt att få bort skrynklorna. Viktigt är dock att hålla strykjärnet i rörelse så att du inte riskerar att bränna tyget.

Före strykning


Efter strykning

Uppsättning & Belysning
Jag satte sedan upp vinylbakgrunden på en vägg med hjälp av maskeringstejpen, tack vare att bakgrunden är så pass tunn och lätt höll den sig uppe utan problem. Sedan satte jag upp önskad belysning som i mitt fall var två stycken studioblixtar. Jag testade sedan ljuset tills jag blev nöjd. Mina katter är ganska nyfikna av sig så de var ju så klart redan på plats och på så sätt hann de vänja sig vid blixtarnas ljus redan innan de fick börja agera modeller. Jag hade använt naturligt ljus om det var möjligt men jag befann mig i källaren samt tog dessa bilder i oktober/november då det naturliga ljuset kan variera kraftigt.

Nu kan fotograferingen börja
Jag bar sedan fram en av katterna och satte på bakgrunden, i början ville han mest lukta på den och då passade jag på att testa ljuset ytterligare, denna gång med en modell. Katten hinner då vänja sig ytterligare vid blixtarna och risken att han blir rädd för dem minskar. När han hade nosat klart försöker jag få hans uppmärksamhet så att han tittar dit jag vill, jag upptäcker då att jag satt bakgrunden lite för högt upp och är då tvungen att justera detta. Det blev dock precis lagom tajming för katten hade redan tröttnat på att sitta där. Att fotografera djur innebär att ha tålamod och det är bra att ha en assistent tillgänglig som kan hjälpa dig att fånga djurets uppmärksamhet, du kan då fokusera helt på att få till en bra bild.

När jag sänkt bakgrunden till önskad höjd fortsatte jag att fotografera mina katter. Jag lyfte fram dem en och en och försökte fånga deras uppmärksamhet med hjälp av en leksak eller ljud (var beredd på att göra många knasiga ljud för att få uppmärksamhet).

Tänk på att djur precis som människor kan "ha en dålig dag" och en ovilja för att samarbeta, det bästa är då att fotografera igen senare eller nästa dag. Både djuret och du kommer bara bli irriterade på varandra annars. Att fotografera djur kommer gå bättre ju mer erfarenhet du har, öva är med andra ord ett nyckelord.

Vissa djur är också mindre linslusar än andra; en del kan bli lite rädda, delvis av kameran (eftersom du täcker ditt ansikte med den) men också av blixtarna. Av den anledningen kan det vara bra att fotografera i dagsljus eftersom du då slipper att använda blixtar, särskilt när du inte känner djuret ifråga. Det bästa är att börja fotografera ett djur som du känner och förstår, chansen för bra bilder blir genast större då!

Ett annat tips är ta många bilder, djur är oftast snabba och det gäller att hänga med, ta därför hellre en bild extra än ingen alls!

Ha tålamod och lycka till!

Skriven av fotograf Malin WallbergKöp produkterna här