Ett enkelt sätt att ta bättre produktbilder

Dags att ta lite proffsigare produktbilder?

- ett enkelt sätt att höja kvaliteten på dina produktbilder


Jag minns den första produktbilden jag fotade, ni har säkert varit i samma sits. Man ställer upp sitt objekt på middagsbordet, röjer bakgrunden från allt som kan avslöja att man inte är i en riktig studio och sen knäpper man sin bild.

Inte helt optimalt, eller hur?

 

I denna artikel ska jag visa hur ni enkelt kan ta era produktbilder till en helt ny nivå med hjälp av fotobakgrunder. Dessa ger dig otroliga och ändlösa möjligheter vid din fotografering. Bakgrunderna kommer i olika utföranden med olika motiv som gör att du kan placera din produkt på nästan vilken bakgrund du vill.

 

En sak jag ofta hör vid frågor om produktfotografi är: Det är klart det är lätt när man har all utrustning, men jag har bara mitt hem och min kamera, hur gör jag då?

 

Därför har jag i denna artikel och undersökning lagt till ett krav för att bevisa att produktfoto inte endast är till för proffsen - jag använde mig av saker jag hittade hemma för att ta mina bilder.

 

Ska vi dyka rakt in bara?

 

Rullarna från Kamda.se är 57x87cm - lagom stort för i princip det mesta man kan fota. Jag måste påpeka att de kommer rätt så ihoprullade och kan kräva en del tid, tryck eller forcering för att rätas ut perfekt. Jag använde mig av två olika metoder för denna fotografering.

 

 Köp Pappersbakgrund dubbelsidig här!

 Bild 1 & 2 visar uppsättningen.

 

Metod 1 - tryck. Jag placerade tyngre objekt på bakgrundens hörnor för att hålla den platt under fotograferingen.

 

Metod 2 - forcering. Här klämde jag fast bakgrunden på en kartongbit med hjälp av klämmor.

 

Båda dessa metoder fungerar lika väl och jag föreslår att använda er flitigt av det ni har liggandes hemma. Vill man sedan gå upp en nivå så kan man köpa bakgrundsstativ som ser till att bakgrunderna håller sig på plats.

 

Vidare till fotograferingen.


Bild 3 & 4 visar scenen inför fotografering

 

För dessa produktbilder använde jag mig av bakgrunderna “bruna träplankor” och “vit marmor”. Dessa bilder togs med min Sony A7Rii + Samyang 50mm f/1.4.

 

Något som är viktigt att tänka på, och som jag kommer att demonstrera nedan, är ljus - tänk på vart du placerar dina ljuskällor och varför.

 

En annan sak som jag föredrar vid mina fotograferingar är “utfyllnad” och “balans”, det vill säga - skapa en intressant historia i bilden genom objekt eller kompositioner.

 

Jag kommer nedan visa exempel från min färdiga bild till tom bakgrund - här hoppas jag att ni ser skillnaden med utfyllnad och ljusplacering.

 

Vi börjar med ljuset.

- se till att placera ljuskällan direkt ovanför, framför eller på båda sidor för en jämn belysning (detta kan variera beroende på vilken historia du vill berätta i bilden).

 

I bilderna nedan kan ni se den drastiska skillnaden mellan en ljuskälla från höger eller två ljuskällor, en från varje håll.


Bild 5 & 6 visar ljussättningen.

Jag vill undvika de stora kastskuggorna man får från objektet och väljer därför att belysa scenen från båda hållen. 

Se fler Videolampor här!
 

Bild 7 & 8 visar ljuskällorna.

För denna fotografering använde jag mig av LED-lampor varav den ena användes med en softbox (denna process går hur bra som helst utomhus eller med vanliga lampor i hemmet).

 

Sedan var det dags för fotograferingen. Jag kommer nu att visa bilderna i ordning från den slutgiltiga bilden baklänges ned till den tomma bilden. Inställningarna för detta var:

Sony A7Rii + Samyang 50mm f/1.4

Slutartid - 1/400

ISO - 250

Bländare - 1.4

 

Ta en noga titt på bilderna och tänk på termerna “utfyllnad” och “historia”. Som ni kommer att se så plockar jag bort ett objekt i taget per bild.

 

 

Har ni lärt er något av denna artikel?

som ni såg i bild 13 så gör det stor skillnad på bilden - när en ljuskälla plockas bort - kastskuggorna från objektet blir då väldigt märkbara och distraherande.

 

Detta är bara ett sätt att ta produktfotografi på, det finns många fler och jag uppmanar er att vara kreativa. Jag siktade mot att göra detta till ett enkelt hemmaprojekt för att visa att bra produktbilder inte behöver komma från dyr utrustning - det kommer från er kreativitet.

 

Så med det sagt hoppas jag att ni har blivit inspirerade till att testa detta själva, det finns såklart många fler bakgrunder än dessa två vilket gör att den enda gränsen för dessa bilder är er fantasi!

 

Bra produktbilder handlar inte om den bästa utrustningen, det handlar om den bästa kreatören - den som kan berätta en historia och visa denna visuellt med väl genomtänkta beslut, så vad väntar ni på? Ut och ta era bästa produktbilder!

 

För mer info och inspiration se gärna övriga artiklar.

Vill ni veta mer om mig och mitt arbete så kan ni besöka länkarna nedan:

 

En artikel av:

Alessandro Lion

 
www.alessandrolion.myportfolio.com

www.youtube.com/alessandrolion

 

Köp produkterna här