Första intrycket av Haida M10 filtersystem

Nyligen fick jag möjlighet att prova Haidas nya M10 filtersystem tillsammans med flera ND- och POL-filter. Följande produkter blev testade:

- M10 filterhållare

- 77mm and 82mm adapterring

- 3 stop & 10 stop Red Diamond square neutral density filters (ND8 och ND1000)

- 6 stop drop-in neutral density filter (ND64)

- Red Diamond 0.9 soft graduated filter

- Drop-in CPL (circular polarizing filter)

- Drop light barrierI den här recensionen kommer jag att beskriva mina första intryck av produkterna men också visa några funktioner som stod ut för mig.

Köp M10 Filtersystem

När jag först tog ut hållaren och filtren från deras förpackningar blev jag positivt överraskad över deras lätta vikt. Jag upptäckte snart att M10-filterhållaren är tillverkad av högkvalitativt aluminium vilket gör den väldigt lätt men samtidigt hållbar. ND-filtren var väldigt lätta också, särskilt drop-in-varianterna. För mig är detta väldigt viktigt eftersom jag (även om jag ofta misslyckas) strävar efter att hålla min kameraväska så lätt som möjligt. Kamerahus, objektiv, stativ och tillbehör kan bli tungt väldigt fort vilket kan påfresta din rygg negativt under långa fotodagar.Efter att ha inspekterat kitet så åkte jag direkt till Centre Island i Toronto för att prova det. Väl ute på fält hade jag varken problem med att montera filtren på hållaren eller att montera hållaren på mina objektiv. Hållaren är designad för att kunna ha upp till tre filter åt gången. Två fyrkantiga eller rektangulära filter kan monteras i den främre delen och ett drop-in-filter kan monteras i den bakre delen av hållaren. Detta tillåter många olika kombinationer av filter.

Notera: när endast de två främre filterplatserna används måste ljusspärren (drop-in light barrier) monteras i den bakre platsen för att förhindra ljusläckage. Det här är inget problem för mig då jag lämnar ljusspärren i hållaren tills jag vill använda ett drop-in-filter som exempelvis 6-stop ND-filtret eller CPL-filtret.

 

Att montera hållaren på adapterringen på ditt objektiv går snabbt och enkelt. Hållaren har en aluminiumklämma på sidan som enkelt dras in och sedan håller fast adapterringen när den placerats i läge. Det här gör det enkelt att fotografera med systemet eftersom du enkelt kan komponera om bilden, sätta om fokus och sedan sätta tillbaka filtren utan några problem.

Efter en kväll av fotograferande åkte jag hem för att inspektera bilderna kritiskt. Det är tre huvudsakliga faktorer jag tittar på när jag recenserar ett filtersystem.

1. Vinjettering
Det är när hörnen på en bild blir mörkare än övriga bilden. Det är ofta ett resultat av att man använt filter som är mindre i diameter än objektivets diameter. Vinjettering kan lösas med bildbearbetning men kan bli en svår uppgift i extrema situationer.

2. Färgskiftningar (color casting)
Det är nyansvariationer som förändrar den avsedda vitbalansen i en bild. Det här kan också justeras i bildbearbetningen men du kan uppleva att färgerna i dina bilder inte blir lika trovärdiga.

3. Skärpa
Den här är ganska rakt på, nämligen hur skarpa dina bilder blir. Bildernas skärpa handlar vanligen mycket om kameran, objektivet och användaren men adderas filter av dålig kvalitet kan detta påverka skärpan på dina bilder.


Vid inspektionen noterade jag ingen vinjettering på mina bilder. Det var en lättnad eftersom jag vill att mina bilder ska bli korrekt exponerade från kant till kant. Det sparar också tid vid efterarbetet. När det kommer till färgskiftningar så noterade jag en liten skiftning mot magenta men de rätta färgerna fanns definitivt i filerna. Det här störde mig inte alls på solnedgångsbilder eftersom det nästan förbättrade bildernas färglivlighet. Om jag väljer att korrigera det kan jag enkelt addera lite grönt i Lightroom eller Camera raw. När det kommer till skärpan var det inga problem alls. Mina bilder var krispiga och glasklara. Nästan som om det inte var några filter alls.

Allt som allt måste jag säga att Haida M10 filtersystem med drop-in och red diamond är ganska imponerande och jag skulle absolut rekommendera dem till andra fotografer. Strålande kvalitet särskilt när det gäller priset.

 Se fler M10 kamerafilter här!
Fritt översatt av Malin Wallberg 2020-08-11. 

Artikelns ursprungliga författare: Michael Sidofsky

Köp produkterna här