Effekten av ett cirkulärt polarisationsfilter

 

Vad är CPL-filter och hur ser effekten av ett cirkulärt polarisationsfilter ut? 


Polarisationsfilter är ett kamerafilter som minimerar reflektioner och är ett absolut måste för många fotografer. De är användbara för att få bort blänk och reflektioner på exempelvis vatten och glas. Cirkulära polarisationsfilter har en yttre roterbar gänga som roteras till önskad effekt är uppnådd.

Det finns ljus som reflekteras överallt omkring oss. Polarisationsfilter släpper endast igenom en del av detta ljus, nämligen det som är polariserat i en viss riktning. Ljuset kan bli polariserat på två sätt, linjärt eller cirkulärt. Linjär polarisation är typiskt på vatten-, plast- och glasytor medan cirkulär polarisation ofta uppstår på metalliska ytor. Av denna anledning fungerar cirkulära polarisationsfilter bäst på de flesta ytor medan linjära (ofta fyrkantiga filter) fungerar bäst på vatten-, plast- och glasytor. 

På filmen nedan kan ni se effekten när filtret roteras.


 Köp Polarisationsfilter här!
Polarisationsfilter:

- Är enkla att använda. 
- Ger mer kontrast och färgmättnad i dina bilder. 
- Minimerar solstick på blad och löv. 
- Minimerar reflektioner på glasrutor. 
- Minimerar reflektioner i vatten. 

Polarisationsfilter lämpar sig särskilt bra för landskapsfotografering men också för interiörfoto och bilfoto. Det ska dock nämnas att polarisationsfilter även begränsar mängden ljus som når kamerans sensor en aning. Detta gör att bilden blir lite mörkare med filtret monterat. Det här är oftast inget problem vid landskapsfotografering, där filtret oftast förekommer, men kan vara bra att tänka på vid sämre ljusförhållanden som exempelvis inomhus. Normalt förlorar du ett halvt till två bländarsteg genom att använda polarisationsfilter. 
Utan polfilter. Med polfilter. 


Polarisationsfilter kan fungera mindre bra tillsammans med extrema vidvinkelobjektiv då färgskillnader i exempelvis himlen kan uppstå eftersom ljuset inte reflekteras likadant överallt. Vidvinkelobjektiv ger en vid bild och får därmed ofta med olika typer av reflektioner vilket kan ge nyansskillnader. Av denna anledning ska polarisationsfilter helst användas på objektiv med en brännvidd på 24mm och uppåt för att undvika detta problem. 

Cirkulära polarisationsfilter fästes enkelt i objektivets filtergänga medan fyrkantiga filter måste fästas i ett filtersystem. 

Köp produkterna här