Köpguide - Populära Kameratillbehör 2022

1. Kristallkula med hållare för för kreativ fotografering!

Kristallkulan är en så kallad ”lensball”, en kula som reflekterar motivet och som används vid kreativ fotografering. Den fästes på hållaren med en sugpropp där den förvaras när den inte används (+ för att den är en snygg inredningsdetalj!).
Köp Kiwifotos kristallkula här

Kristallkula_fotografering
Den medföljande avtagbara hållaren har Arca Swiss design för snabb montering och borttagning av kristallkulan från ditt stativ vilket gör att den snabbt och enkelt kan bli redo för en fotografering. 


2. Omvändningsring 1/4-tums till 3/8-tums hangänga. 

Köp omvändningsring här
Ringen konverterar din kameras 1/4-tumsgänga så att den fungerar till stativ med 3/8-tumsgänga. En enkel men användbar produkt som gör det möjligt att koppla din kamera till fler sorters stativ.

Omvändningsring

3.  7 i 1-Rengöringspaket

Köp Rengöringsset 7i1-paket

Det här kitet innehåller de flesta nödvändiga rengöringsverktyg för att hålla kameror, linser, filter och optik fria från damm och smuts. Genom regelbunden användning av dessa rengöringsverktyg håller du din optik i toppform och undviker samtidigt oönskade effekter som beror på smuts på sensor eller frontlins!Rengöringspaket

4. UV-filter
Köp UV-filter här

UV-filter är prisvärda och transparenta kamerafilter med en beläggning på glaset som blockerar ultravioletta ljusvågor. Det ultravioletta ljuset kan ge upphov till blåstick men också ge en känsla av oskärpa i bilden. Den vanligaste anledningen till varför fotografer har ett UV-filter är dock för att skydda sitt objektivs främre glaselement mot bland annat repor och smuts. UV-filtret är därmed också en billig försäkring för ett dyrt objektiv!


5. En riktigt snygg kameraväska
Köp Caden kameraväska här

Denna snygga kameraväska i retrostil är gjord av vattenavstötande canvas. Den skyddar kamera och fotoutrustning mot smuts, damm, repor, stötar och fukt. Alla fotografer bör ha en bra kameraväska i sina ägor. Dels för att skydda sin utrustning när den inte används men också för att kunna transportera den på ett säkert och ergonomiskt sätt. Snygg kameraväska

 

6. ND-filter
Köp ND-filter här

ND-filter blockerar ljus från att nå kamerans sensor. Detta ger dig möjligheten att bli mer flexibel med dina kamerainställningar (speciellt i direkt solljus). Med ett ND-filter kan du ha en längre slutartid eller större bländare än vad som annars skulle vara möjligt eftersom mängden ljus som når kamerans sensor begränsas. Detta är särskilt användbart vid landskapsfotografier för att fånga rörelser som molnen på himlen och vatten som blir mer suddiga och därmed mer "drömlika".


7. Polarisationsfiltet (CPL)
Köp Polarisationsfilter här

CPL står för cirkulärt polarisationsfilter och minimerar reflektioner på icke-metalliska ytor så som vatten och glas. Fotografen har bland annat nytta av ett CPL-filter när han/hon fotograferar:

  • Vatten - CPL-filtret tar bort reflektioner och gör vattnet klart och mer transparent.
  • Himmel - Det finns ofta mycket som reflekterar ljus i himmeln i form av dimma / luftföroreningar. CPL-filtret motverkar reflektioner och gör att himmeln får en bättre klarhet och färgåtergivning.
  • Glas - Fotografera genom glasrutor med hjälp av ett CPL-filter (i vanliga fall hindrar glasets reflektioner dig att ta bra bilder genom glas utan CPL-filter)
  • Färg - Dra ner på reflektioner (på sådant du inte alls trodde reflekterade) och få mer levande färger på dina bilder.

 

8. Kameraryggsäck
Köp Kameraryggsäckar här

Oavsett vilket kameramärke eller modell din kamera har behöver du ett sätt att förvara, skydda samt bära den - tillsammans med all annan kamerautrustning. En kameraryggsäck passar dig som ergonomiskt vill bära din utrustning på ett snyggt sätt. 

 Nest kameraryggsäck Hiker 80 - Svart

 

9. Motljusskydd
Köp Motljusskydd här

Motljusskyddet hjälper till att blockera 'motljus' som kommer in i objektivet (från sidan) och orsakar så kallat ströljus genom att träffa objektivets glaselement vid en mindre optimal vinkel. Något som kan orsaka "disiga bilder". Denna pryl kan även skydda objektivet från frontstötar då motljusskyddet fungerar som en hjälm och absorberar stöten istället för objektivet.

Tips: Motljusskydd finns i typerna 'universal' och 'objektivanpassad'. Motljusskydd av typen 'objektivanpassad' är tillverkat efter objektivet och ger därför inte vinjettering (med andra kommer inte motljusskyddet med i bild, något som kan vara ett problem för vidvinkelobjektiv).

 JJC Motljusskydd för Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm F/4-5.8 (HB-N106)

10. Reflexskärm/Reflektor
Köp Reflexskärmar här

Reflexskärmen är ett mångsidigt verktyg som används för att reflektera ljus till fotografens fördel. De finns i olika färger beroende på användningsområde:

  • Den vita skärmen - används när du vill få till mjuka reflektioner (passar bäst i starkt solljus).
  • Den svarta skärmen - tar bort reflekterande ljus från fotoobjektet, vilket kan vara användbart när du ska ta bilder på blanka eller reklekterande ytor som exempelvis smycken.
  • Guldskärmen - hög ljusreflektion och ger en något varm ton (kan sägas efterlikna eftermiddagsljus eller ljus som fås under solnedgångar).
  • Silverskärmen - reflekterar likt guldskärmen en stor mängd ljus men ger istället en något kallare ton.
  • Diffusorn - Används för att sila hårt ljus till mjukt (passar bra vid direkt solljus).