FRI FRAKT VID KP VER 100KR FRGOR?   KONTAKTA OSS: 011 26 50 12
Ingen produkt  
Till Kassan  

Gråfilter/ND-filter

Du hittar produkter inom kategorin gråfilter/ND-filter under texten!


Nedan finns gråfilter eller ND-filter som det också kallas!

Gråfilter ger inte en grå färg som namnet kanske antyder, filtret släpper däremot igenom mindre ljus vilket gör att man kan använda längre slutartider. Detta kan lyfta fram rörelser, eller göra en annars händelsefull scen lugn eller surrealistisk. Gråfilter är därför bra om du vill få hårda rörelser att bli mjuka som t.ex rinnande vatten på bild. Gråfilter möjliggör även fotografering i ljusa förhållanden.

Gråfilter kallas även för ND-filter och är en förkortning för neutral density filter. Det finns olika styrkor på gråfilter, ju högre siffra desto mindre ljus släpper filtret igenom. Se på tabellen nedan:

Några exempel på ND-styrkor som Kamda säljer:
ND2 - Släpper igenom 50% av ljuset
ND4 - Släpper igenom 25% av ljuset
ND8 - Släpper igenom 12,5% av ljuset
ND64 - Släpper igenom 1,563% av ljuset
ND400 - Släpper igenom 0,25% av ljuset
ND1000 - Släpper igenom 0,098% av ljuset

Ett ND-filter kan även möjliggöra större bländaröppningar, vilket tillåter ett kortare skärpedjup. Gråfilter/ND-filter är ett användbart och ofta uppskattat filter som förtjänar en djupare titt. ND-filter är också en av de enklaste filtrena att använda, och deras effekt kan inte fås fram i photoshop - åtminstone inte lika enkelt som många andra effekter.

Ett ND-filter är egentligen en transparent grå glasbit som placeras framför objektivet. Det som gör filtret speciellt är att det hindrar en del av det inkommande ljuset att nå objektivet. ND-filtret ska hindra ljuset lika mycket över det synliga spektrumet och därmed inte införa en färgskiftning, den egenskapen råkar också vara anledningen till varför filtret kallas för neutral density filter (neutralt densitetsfilter).

ND-filtrets egenskaper möjliggör följande funktioner för fotografen:
1. En längre slutartid.
2. Ett kortare skärpedjup. 
3. En skarpare bild. 
(Av dessa tre är det första den i särklass vanligaste tillämpningen.)


 --> Denna tabell hjälper dig att välja rätt ND-filter <--


 Vi erbjuder olika typer av Gråfilter/ND-filter:
- Vanliga ND-filter, se texten ovan.
- Justerbart ND Filter. Dessa filter har en justerbar styrka på sitt ljusgenomläpp. Detta innebär att du slipper byta filter för att ändra styrkan på gråfiltret, du behöver bara rotera filtret istället.
- Halvtonade gråfilter är användbara när man vill underexponera en del av bilden. Detta kan man exempelvis behöva göra under en solnedgång/soluppgång, då man vill tona ner ljuset på himlen men samtidigt behålla exponeringen vid marken. 
- MC gråfilter fyller samma funktion som vanliga gråfilter samtidigt som filtret minskar den reflektion av ljus som kan uppstå mellan filtret och objektivet, när man använder sig av filter, detta ger bland annat skarpare bilder. MC står för multicoating.
- Slim gråfilter har en tunnare ram vilket minskar den vinjettering som kan uppstå när man använder sig av kamerafilter på vidvinkelobjektiv.

Det ska nämnas att nästan alla våra gråfilter är gjorda av glas, vilket ger en högre kvalitet än plastfilter. Vissa av våra filter har till och med optiskt glas, det optiska glaset ger mer klarhet och är mindre känsligt för temperaturvariationer.

+ Visa mer