Köpguide för Reflexskärm

Utan och med reflexskärm silver.


Reflexskärmen/Reflektorn
 är en fantastisk, mångsidig och billig lösning för de flesta fotografer. Reflexskärmar gör exakt vad deras namn antyder, de reflekterar ljus. Reflexskärmen används för att rikta ljuset mot de mörka delarna av motivet för att minska på hårda skuggor, mjuka upp ljuset eller för att förstärka det befintliga ljuset.En av de första sakerna du vill ta beslut om är storleken på reflexskärmen som du ska köpa. Om du huvudsakligen ska ta porträttbilder, kan en mindre reflexskärm fungera bättre för dig än en större. Naturligtvis kommer en större reflexskärm i allmänhet producera ett större område av mjukare ljus, men större reflexskärmar är också svårare att hantera.

En fingervisning om reflexskärms storlekarnas användningsområden:
30cm  -  Närbildsfotografering på exempelvis blommor/insekter
56cm - Närbildsfotografering /Porträttfotografering
80cm - Poträttfotografering
110cm - Helkroppsfotografering

I fotograferingens värld, händer ingenting utan ljus. Det finns två typer av ljus som fotografer arbetar med: naturligt ljus och artificiellt ljus (konstgjort ljus som till exempel, lampor och blixtar). De största fördelarna med att använda naturligt ljus är att det är gratis, rikligt, och mycket lätt att hitta. Det finns inte alltid en anledning att göra stora investeringar i belysningsutrustning när man kan hitta naturligt ljus att fotografera med. Allt du behöver är en kamera och lite sol eller månljus, och du kan börja fotografera på direkten! Tack vare sin användarvänlighet, rekommenderas det att börja fotografera med det naturliga ljuset tillsammans med en reflexskärm innan man inför artificiellt ljus för att förstå hur ljuset fungerar.  
Se reflexskärmar här!
Det finns även många olika sätt att hålla en reflexskärm:
- Du kan hålla den själv
- Du kan ha en assistent som håller den
- Du kan låta motivet hålla det
- Du kan luta reflexskärmen på något 
- Du kan köpa en reflexarmshållare, se kategorin reflexskärmstillbehör!
- Du kan även låta motivet sitta på den!

Du får gärna kolla in våra  triangulära reflexskärmar med ett bekvämt handtag som (i teorin) kan hållas av den som fotograferar.

Vilken färg ska reflexskärmen ha?
Silverfärgade och guldfärgade reflexskärmar ska för det mesta användas för att lysa upp skuggsidan på motivet då de reflekterar mycket ljus, låt inte ditt motiv titta direkt på den särskilt i full sol då motivet kan bländas. Att använda en vit reflexskärm är lite svårare. En bra metod för att använda en vit reflexskärm är att flytta den fram och tillbaka, och samtidigt titta på hur ljuset ändrar sig. Förändringen kan vara subtil, men du kommer att hitta rätt vinkel för reflexskärmen med lite övning.

Detta kommer att låta självklart, men om du har svårt att hitta det reflekterande ljuset på motivet, se till att ljuset först träffar reflexskärmen. Många gånger kan reflexskärmen blockeras av en gren eller till och med av motivet, vilket kraftigt minskar hur mycket ljus som i sin tur reflekteras.

Den  svarta reflexskärmen gör motsatsen till att reflektera - den absorberar ströljus och kan användas över fotoobjektet för att mjuka upp hårt solljus (ungefär som det blir under en naturligt molnig solig dag).
Köp Reflexskärm 5 i 1 här!
Reflexskärmarna ger dig alltså olika reflektioner beroende på färg:
Guld - Reflekterar mycket ljus och ger en varm ton
Silver - Reflekterar mycket ljus och ger en något kall ton
Vit - Reflekterar mindre ljus och ger en neutral färgeffekt
Svart  - Absorberar ljus och minskar reflektioner på blanka föremål som på exempelvis smycken.

Köp produkterna här