12 nödvändiga kameratillbehör

Letar du efter tips eller råd om vilka kameratillbehör som du kan tänkas behöva för att förenkla ditt fotande? - Då har du kommit rätt, för här listar vi de 12 kameratillbehören som vi anser att alla fotografer borde ha. Tycker du att det är något viktigt tillbehör som vi har missat i listan? Hör gärna av dig till oss via mejl info@kamda.se i sådana fall!


UV-filter
Se flera UV-filter här!

UV-filter är billiga och transparenta kamerafilter, med en beläggning på glaset som blockerar ultravioletta ljusvågor. Den vanligaste anledningen till varför fotografer har ett UV-filter är för att skydda sitt objektivs främre glaselement mot bland annat repor och smuts: UV-filtret är en billig försäkring för ett dyrt objektiv!

Tips: Köp ett UV-filter med multicoating (antireflexbehandling) för att motverka de ljusreflektioner som uppstår mellan det ett extra glaselementet som filtret blir. Detta utgör även den främsta skillnaden mellan bra och mindre bra UV-filter.

Läs mer om UV-filter här:

 


ND-filter
Se flera ND-filter här!

ND-filter blockerar ljus från att nå kamerans sensor. Detta ger dig möjligheten att bli mer flexibel med dina kamerainställningar (speciellt i direkt solljus). Med ett ND-filter kan du ha en längre slutartid eller större bländare än vad som annars skulle vara möjligt eftersom mängden ljus som når kamerans sensor begränsas. Detta är särskilt användbart vid landskapsfotografier för att få molnen på himlen och vatten mer suddiga och därmed mer "drömlika". 

Det finns en annan variant av ND-filter som heter GND-filter som står för "graduated neutral density filter" och denna variant används av naturfotografer för att balansera exponeringen mellan himmel och mark då himlen ofta kan vara ljusare än marken eller vid snötäckt mark kan det vara tvärtom. 

Tips: ND-filter med styrkan ND64 är en bra utgångspunkt för landskapsfotografering.

Läs mer om ND-filter här:CPL-filter
Se fler Polariseringsfilter här!

CPL står för cirkulärt polarisationsfilter och minimerar reflektioner på icke-metalliska ytor så som vatten och glas. Fotografen har bland annat nytta av ett CPL-filter när han/hon fotograferar:

 • Vatten - CPL-filtret tar bort reflektioner och gör vattnet klart och mer transparent.
 • Himmel - Det finns ofta mycket som reflekterar ljus i himmeln i form av dimma / luftföroreningar. CPL-filtret motverkar reflektioner och gör att himmeln får en bättre klarhet och färgåtergivning.
 • Glas - Fotografera genom glasrutor med hjälp av ett CPL-filter (I vanliga fall hindrar glasets reflektioner dig att ta bra bilder genom glas utan CPL-filter)
 • Färg - Dra ner på reflektioner (på sådant du inte alls trodde reflekterade) och få mer levande färger på dina bilder.  Läs mer om hur polarisationsfilter fungerar här!


Extra kamerabatterier
Se flera kamerabatterier här

Fotografen bör överväga att köpa ett par extra kamerabatterier. Dessa bör hållas fulladdade vid din övriga fotoutrustning - så att de alltid finns till hands när ditt ordinarie batteri tar slut.

Tips: Batterier laddas snabbare ur när det är kallt. Ha därför gärna ett extra kamerabatteri i kameraväskan (för att behålla värmen) för en eventuell backup.


Kameraväska/Ryggsäck
Se flera kameraryggsäckar här!

Oavsett vilket kameramärke eller modell din kamera har behöver du ett sätt att förvara, skydda samt bära den - tillsammans med all annan kamerautrustning.

Tips: Är du ute efter en kameraryggsäck som är ergonomisk? Leta efter kameraryggsäckar som har midjeband.

 Nest kameraryggsäck Hiker 80 - Svart


Speedlight/Kamerablixt
Se flera Speedlight här!

En extern kamerablixt, även känd som ”speedlight” eller ”speedlite” är ett oumbärligt tillbehör för många fotografer; den ger extra ljus när omgivningen är för mörk. Kamerablixten gör det möjligt att uppnå mer balanserade exponeringar vilket bland annat leder till att fotografen kan frysa ett snabbrörligt motiv, med en kort slutartid. En bra speedlight kan även användas för att utlösa andra blixtar så kallade slavblixtar.

 


Softbox för kamerablixten
Se flera ljusformare här

En softbox mjukar upp ljuset som kommer från extern kamerablixt och ger en jämnare ljusspridning vilket minskar hårda skuggor och gör ljuset mer naturligt.

 Portabel Softbox - hotshoe blixt

Motljusskydd
Se flera motljusskydd här!

Motljusskyddet hjälper till att blockera 'motljus' som kommer in i objektivet (från sidan) och orsakar så kallat ströljus genom att träffa objektivets glaselement vid en mindre än optimal vinkel. Denna pryl kan även skydda objektivet från frontstötar då motljusskyddet fungerar som en hjälm och absorberar stöten istället för objektivet.

Tips: Motljusskydd finns i typerna 'universal' och 'objektivanpassad'. Motljusskydd av typen 'objektivanpassad' är tillverkat efter objektivet och ger därför ofta en bättre passform.

 JJC Motljusskydd för Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm F/4-5.8 (HB-N106)


Kamerastativ
Se flera kamerastativ här!

Kamerastativ används för att förhindra oönskade kamerarörelser som kan ge oskärpa på dina bilder. Det är särskilt nödvändigt när man fotograferar med en lång slutartid eller när teleobjektiv används. Kameror som rör sig medan slutaren är öppen kommer att ta suddiga bilder. Kamerastativ minskar kameraskakningar vilket gör att du uppnår maximal skärpa.

 

 Nest Trebensstativ 139cm - Traveller

Fjärrutlösare
Se flera fjärrutlösare här!

En fjärrutlösare är en avlägsen kontroll för kamerans avtryckare. Den främsta fördelen med en fjärrutlösare är att du kan ta bilder utan att röra kameran och störa dess stabilitet.

 JJC Fjärrkontroll RM-DSLR2 ersätter Sony RMT-DSLR2
Reflexskärm/Reflektor
Se flera reflexskärmar här!

Reflexskärmen är ett mångsidigt verktyg som används för att reflektera ljus till fotografens fördel. De finns i olika färger beroende på användningsområde:

 • Den vita skärmen - används när du vill få till mjuka reflektioner (passar bäst i starkt solljus).
 • Den svarta skärmen - tar bort reflekterande ljus från fotoobjektet, vilket kan vara användbart när du ska ta bilder på blanka eller reklekterande ytor som exempelvis smycken.
 • Guldskärmen - hög ljusreflektion och ger en något varm ton (Kan efterlikna eftermiddagsljus eller ljus som fås under solnedgångar).
 • Silverskärmen - reflekterar likt guldskärmen en stor mängd ljus men ger istället en något kall ton.
 • Diffusorn - Används för att sila hårt ljus till mjukt (passar bra vid direkt solljus).

 

Tillbehör för rengöring
Se flera rengöringshjälpmedel för kameran här!

Det är även bra att köpa in rengöringutrustning till din optik för att hålla din kamera, objektiv, filter och annan optik fri från damm och smuts. Exempel på några rengöringstillbehör:

 • Blåsbälg som är till för att blåsa bort smuts.
 • Rengöringspenna som med två kolhuvuden (cirkulär & triangulär) används för att rengöra objektiv respektive kameraskärmar.
 • Putsduk av mikrofiber som är mjuk och skonsam mot känsliga glasytor (Använd dessa istället för tröjan för att minimera permanenta glasrepor).


 

 

Köp produkterna här