Fototillfällen då du inte ska använda ett UV-filter

Många professionella fotografer anser att UV-filtret är ett nödvändigt tillbehör för objektivet. UV-filtret har flera positiva egenskaper för fotografen men det finns situationer där filtret endast är ett hinder för att du ska kunna ta bra bilder...

1. När du fotograferar en stark ljuskälla

UV-filter är en vanlig orsak till reflektioner i optiken - Vilket i sin tur ger "lens flare" eller linsöverstrålning. Dessa reflektioner är dock ofta obetydliga när ljuskällan är svag.

Tips: Du ska kunna fotografera med en relativt stark ljuskälla i omgivningen utan att få problem - Om ditt UV-filter är antireflexbehandlat, det vill säga har Multicoating!


// Bilden ovan är tagen av David Johansson, där skillnaden mellan vanliga UV-filter (vänster) 
och UV-filter med multicoating (höger) visas.
Köp Haida UV-filter slim MC

2. När du behöver den absolut bästa möjliga skärpan!

Objektiv är skapta för att fungera utan UV-filter, så de fungerar teoretiskt på sin absoluta topp utan något extra glaselement. Med det säger jag inte att kamerafilter inte fyller någon som helst funktion för fotografen - Du kan nå fantatiska resultat med kamerafilter av dess olika slag.  

Du kan exempelvis ta bilder med långa slutartider mitt under ljusa dagen som skulle vara omöjligt utan ND-filter. UV-filter gör dock inte så mycket mer än att skydda objektivets främre glaselement från repor och stötar samt reducerar UV-ljus - De ger liksom ingen större specialeffekt till din bild.

3. När du använder andra kamerafilter

Nybörjare av kamerafilter tror ofta att man kan stapla flera andra kamerafilter på ett UV-filter utan att försämra bildkvaliteten - Då UV-filter primärt tillverkas för att vara transparenta skyddsfilter.

Detta stämmer inte... Den allmängiltiga regeln är att använda så få kamerafilter framför objektivet som möjligt för att få det bästa resultatet. Varje glaselement bidrar nämligen till att minska ljusgenomsläppet och till att förvränga ljuset så att bildskärpan minskar. Många cirkulära kamerafilter ökar även risken för vinjettering vilket innebär att bildens kanter blir mörkare än mitten av bilden.

 Och varför ska du då ha ett UV-filter? Läs artikeln om varför du ska ha UV-filter här! 

 

Köp produkterna här