Lång slutartid Del 2 - Kamerastativ

Trion som möjliggör en längre slutartid  - Del 2 (Kamerastativ)

Även om du har världens stadigaste händer, kommer kameran att skaka när du tar bilder. För att undvika detta används ofta ett stativ (tillsammans med en utlösare, se del 3)

//På bilden ovan visas ett stativ tillsammans med en fjärrutlösare

Vad kameraskakningar gör med dina bilder
Kameraskakningar tillsammans med en lång slutartid (också kallad exponeringstid den tid slutaren håller bildsensorn öppen) resulterar i att dina bilder blir oskarpa.

Många blandar ihop den oskärpa som produceras av kameraskakningar med en bild som är ur fokus. Kameran kan fokusera helt på fotoobjektet, och fortfarande ge en bild som ser oskarp ut eftersom kameran skakade till när du tryckte på avtryckaren.

Köp kamerastatib här!


Ett kamerastativ eliminerar skakningar
När kameran är monterad på ett stativ, får du bilder som är knivskarpa, då kameraskakningarna minskas. Du behöver dock se till så att stativet står stabilt. Säg att du tar bilder på en bro med mycket trafik, varje gång en stor långtradare åker förbi kommer hela bron att skaka. Det kommer även hela ditt stativ och kameran som är monterad på den att göra, vilket resulterar i ett suddigt foto.

Detta är dock en sällsynt företeelse, det är oftast ganska okomplicerat att stabilisera ett stativ. Du som tar bilder med en kort slutartid behöver för det mesta inte oroa sig över att stativet rör sig, om du ändå får skakningar skulle en sandsäck som man hänger på stativet kunna vara ett bra hjälpmedel.


När du ska använda ett kamerastativ
Det mest uppenbara användningsområdet för ett kamerastativ är när slutartiden är lång.

En vanlig tumregel är att du inte kan handhålla en kamera och få skarpa bilder när "slutartiden är längre än brännvidden" exempelvis:
- Vid användning av ett 50mm objektiv rekommenderas det till exempel att inte ta bilder med en långsammare slutartid än 1/50sek
- Om du däremot har ett 200mm objektiv rekommenderas det att inte ta bilder med en långsammare slutartid än 1/200sek
Riktigt långa linser förstorar nämligen varje liten ryckning i bilden, då de zoomar in mer vilket kräver snabbare slutartider för att få en skarp bild.

När kameran är monterad på ett stativ, ska du kunna använda alla slutartider. Detta öppnar upp en helt ny värld av möjligheter för dig som fotograf.


Ett kamerastativ medför nämligen att:

- Du kan enklare kan ta foton på natten, då du kan öka bländaren på grund av att kamerastativet möjliggör en längre slutartid.
- Du får bort oskärpa.

Många professionella fotografer använder sina kamerastativ vid nästan varje foto som de tar, även mitt på dagen, och även med en snabb slutartid. Varför? De får kristallklara bilder. Bilder som är tagna med en handhållen kamera ger onödiga skakningar, även fast detta är mindre märkbart med en snabb slutartid, är skakningarna fortfarande där.


Varför de flesta människor inte använder kamerastativ ändå
Med alla dessa fördelar i form av bildskärpa borde alla använda kamerastativ, eller?

Problemet är att många stativ är tunga och klumpiga att ha med sig. Föreställ dig att du går på lång vandring med inte bara all din kamerautrustning, men också med ett stativ som väger 7kg. Den extra tyngden märks efter att du har vandrat ett tag.

Du kan hitta kamerastativ i olika tyngder beroende på vilket material de tillverkas av, de säljs dock i prisnivåer därefter.


//Du kan se Jonathan som tar bilder med ett kamerastativ i bilden ovan

 

- TILLBAKA TILL ARTIKLAR - 

Köp produkterna här