Vad är ND-filter för fotografen?

Användningsområden för ND-filter

ND-filter används på olika sätt för att kontrollera ljusinsläppet i fotografering. De möjliggör användning av längre slutartider för att skapa effekter som rörelseoskärpa i vattendrag eller mjuka moln i landskapsfotografi. Vid starkt ljus kan ND-filter användas för att behålla en vidare bländare och skapa en grundsuddighet i bakgrunden. De är också användbara vid filmning för att få rätt exponering vid höga bildhastigheter.

Haida ND1000 filter

Styrkor och mätning av ND-filter

ND-filter finns i olika styrkor, mätt i antal bländarsteg eller stopp, vilket indikerar hur mycket ljus som filtreras bort. Genom att använda ND-filter kan fotografer och filmskapare ha bättre kontroll över exponeringen och kreativa effekter i olika ljusförhållanden. För att få en överblick över olika ND-filterstyrkor och deras effekter, se den ultimata tabellen för ND-styrkor.

Köpguide för ND-filter

Om du vill lära dig mer om att välja rätt ND-filter för dina behov, ta en titt på vår köpguide för ND-filter. Guiden ger dig tips och råd för att hitta det bästa ND-filtret som passar dina fotograferingsstilar och kreativa mål.

Historik och utveckling

ND-filter har funnits i fotograferingens värld i många år. Ursprungligen användes de i filmfotografi genom att lägga filter över linsen. Med övergången till digital fotografering blev ND-filter tillgängliga som skruvbara eller rektangulära filter som kunde monteras på objektivets filtergänga eller hållare. Tekniska förbättringar har gjorts för att minimera färgförvrängning och bevara bildkvaliteten.

Justerbart ND-filter

Framtid för ND-filter

ND-filter fortsätter att vara en viktig del av fotograferingsutrustning och tekniken förblir relevant i digital fotografering. Framtida utveckling kan inbegripa användning av avancerade material och beläggningar för att minska reflektioner och öka effektiviteten hos ND-filter. Det kan också finnas innovativa filterdesigner för att möta behoven hos nya kameraplattformar och tekniker.

Köp produkterna här

laddar