Därför ska du använda en reflexskärm när du fotograferar

Varför en reflexskärm till fotografering?


En reflexskärm till fotografering används ofta för att lätta upp eller styra ljuset mot det objekt du fotograferar. Om du har en studioblixt eller starkt solsken som din huvudsakliga ljuskälla kan reflexskärmen hållas på motsatt sida av det du fotograferar för att inte göra skuggorna på den sidan så skarpa. Lite skugga vill man ju ofta ha om man placerar ljuskällan snett på ena sidan, men för en lite mjukare ljussättning kan man använda reflexskärmen för att lätta upp skuggorna lite grann.

Det kan också handla om att lätta upp skuggor om du fotograferar utomhus en väldigt mulen dag eller om du fotograferar på ett ställe där ljuset är lite dovare. Då kan du använda reflexskärmen till att lätta upp naturliga skuggor som miljön skapar för att få ditt motiv mer framträdande.

Du kan också använda reflexskärm vid fotografering för att rikta ljuset mer mot ditt objekt, med andra ord att medvetet studsa ljuset i skärmen och mot objektet. Om du fotograferar med blixt kan du till exempel rikta blixten bort från ditt objekt och studsa i reflexskärmen och tillbaka på objektet, för en väldigt mjuk ljussättning.

Som du märker ger reflexskärmen fler möjligheter vid fotograferingen, till att ljussätta bilden. Den är dessutom lätt att ha med sig och väldigt prisvärd med tanke på vilka möjligheter som medföljer.

Vilken färg på reflexskärmen ska man använda?

 

Om det bara handlar om att lätta upp skuggor eller rikta ljuset bör man använda en ofärgad sida på reflexskärmen, till exempel vit eller silver. Generellt ger silver ett starkare ljus så vill man ha lite mildare ljus väljer man vit istället. Framförallt passar den silvriga sidan på reflexskärmen bra om du fotograferar i mulet väder.

En del reflexskärmar har även en guldfärgad sida och den kan man använda för att få en varmare ton i bilden. Det blir nästan som ett ljusfilter som läggs på bilden direkt när du tar den. Den guldiga sidan kan även passa extra bra om du fotograferar i solnedgång och vill behålla de varma tonerna för det dämpade solnedgångsljuset.

Bild utan reflexskärm.


Bild tagen med reflexskärm guld.


Bild tagen med reflexskärm silver.
Se reflexskärmar här!

Vissa reflexskärmar har också en svart sida vilket kan verka konstigt om det handlar om ett rikta eller studsa ljus. Och det stämmer bra, det kan du inte göra med den svarta sidan. Reflexskärmens svarta sida har motsatt effekt, den tar bort reflekterande ljus om du till exempel vill skugga ditt motiv.

Reflexskärmar säljs olika – en del har bara två sidor (t ex silver + guld eller vit + silver) medan andra har medföljande fodral så att du kan alternera mellan 5 olika varianter. För att avgöra vilken just du ska köpa kan du ta hjälp av artikeln här som beskriver vilken effekt de olika färgerna ger samt fundera över vad du främst fotograferar. Om du vet med dig att du aldrig fotograferar i solnedgång eller generellt inte gillar varma toner i dina bilder är det bättre att satsa på en reflexskärm med silver + vit. Är du osäker och fotograferar allt möjligt och i väldigt olika typer av ljus och miljöer kan det vara värt att satsa på en 5-1 där det medföljande fodralet gör att du kan byta färg på reflexskärmen och använda både silver, vit, guld, svart och en transparent sida. Den transparenta reflexskärmen kan användas för att sila starkt ljus och skugga ditt objekt men fortfarande släppa igenom lite ljus.

 

Vilken storlek på reflexskärm ska man köpa?

 


Storleken på reflexskärmen avgörs av vad du ska använda den till. Den generella regeln är att ju större skärm, desto större blir spridningen på ljuset. Detta innebär att om du ska fotografera större grupper av människor bör du ha en stor skärm, medan om du huvudsakligen tänker fotografera blommor är det bättre att satsa på en liten. Man skulle kunna tänka att man kan köpa en riktigt stor så kan man använda den till allt, men nackdelen är att en större reflexskärm är svårare att hantera, speciellt när du fotograferar mindre objekt.



En bra allroundstorlek är 80 cm i diameter. Den passar bra till porträttfotografering i halvkropp samt närbilder, vilket är det vanligaste användningsområdet för reflexskärmar. Den kan också fungera bra som upplättning när du fotograferar flatlays. Flatlay är en typ av produktbild som är väldigt populärt att använda på till exempel Instagram. Det är en blandning mellan en produktbild och en mer livsstilsinriktad bild, där produkterna är väl synliga men där man har designat bilden så den upplevs tagen lite mer i vardagen än i en studio. Ofta används fönsterljus vid flatlay-fotografering och då är 80 cm perfekt för att lätta upp skuggorna och få ett mjukt och behagligt ljus i bilden.

Reflexskärm storlek 40 cm.


Reflexskärm storlek 80 cm. 


Reflexskärm storlek 110 cm. 

Artikel av: Matilda Wik 

Köp produkterna här