Vad är aberration inom Fotografi?

Aberration är ett ord som används för att beskriva avvikelse eller fel från det förväntade eller normala.

Inom fotografi syftar aberration på optiska effekter som uppstår när ljus passerar genom en lins eller ett linssystem och orsakar förvrängning, oskärpa, färgfel eller andra oönskade effekter i ett fotografi. Det kan bero på flera faktorer, inklusive linssystemets design, antalet linser, linsens form och beläggningar.

Det finns flera typer av optiska aberrationer som kan påverka en kamera eller lins, inklusive kromatisk aberration, sfärisk aberration och koma aberration.

Vad är Kromatisk aberration?

Kromatisk aberration orsakas av att olika våglängder av ljus bryts olika när de passerar genom en lins, vilket leder till en färgförvrängning runt kanterna av objekt i fotot.

Sfärisk aberration

Sfärisk aberration orsakas av att en lins har en sfärisk form, vilket leder till oskärpa runt kanterna av ett foto.

Koma aberration 

Koma aberration orsakas av att ljusstrålar bryts ojämnt när de passerar genom en linssystem, vilket leder till en kometliknande effekt runt ljuskällor i fotot.

Aberration kan påverka bildkvaliteten negativt och göra att fotot ser suddigt eller förvrängt ut. Professionella fotografer och kameratillverkare använder olika tekniker för att minska optiska aberrationer, inklusive specialdesignade linssystem och beläggningar. Det går även att korrigera optiska aberrationer med hjälp av programvara för bildbehandling efter att fotot har tagits.
 

Köp produkterna här

laddar