14 varianter
 Haida UV-filter Slim med Multicoating
 Haida UV-filter Slim med Multicoating
5.0 2

Haida UV-filter Slim med Multicoating (40mm Slim)

24402 - Haida Photo
(2 recensioner)
219 kr
I lager (6 st)   Leveranstid: 1-3 dagar

Haida Slim PROII Multi-coating UV Filters


Slim UV Multi Coated PRO II kallas även Slim UVMC och är ett färglöst filter som är antireflexbehandlat i flera lager. Det tar bort störande ultraviolett ljus och skyddar objektiv från smuts och repor. Ultraviolett ljus är ej synligt för det mänskliga ögat då det endast förekommer vid strålning inom våglängdsområdet 10-400nanometer. UV-ljus förekommer därför ofta i bergstrakter samt kustområden och ger då blåstick i bilden.

Dagens kameror behöver sällan ett UV-filter för att ta bort ultraviolett ljus men ibland visar sig UV-ljus ändå på bilden och kan då kompletteras med just ett UV-filter. Idag används dock filtret främst för att skydda objektivet mot repor och smuts då det är betydligt billigare att byta ut UV-filtret än den främre glaslinsen på objektivet. Det är också lättare att hålla rent en plan glasskiva istället för en kupad lins. 

Många påstår även att UV-filter ger bättre färgåtergivning just för att det tar bort "disigt" UV-ljus. Det tunna färgneutrala filtret påverkar inte bilden i övrigt. 

Multi Coating är en teknik som utvecklades redan på 70-talet. Den består av multipla lager av ytbehandling där varje lager är anpassat för en viss våglängd. Detta ska ge ett ökat ljusgenomsläpp, kontrast och skärpa. 
När man använder ett UVMC-filter minskas det ljus som reflekteras från glaset. Då reduceras också det mesta av den linsöverstrålning som kan uppstå när en ljuskälla lyser snett mot glaset.  

Filtret är tillverkat i specialbehandlat reptåligt optiskt glas och har därför bra ljusöverföring, det ger en ljustransmission 99,2% vid 400nm till 700nm. Det sitter på en svart anodoxiderad aluminiumring.

Specifikationer:
Filterdiameter: 40mm
Material: Optiskt glas version 2, Aluminum för fasthållningsringen
Multicoating: Ja
Vattenfrånstötande: Ja
Slimmad fasthållningsring: Ja
Varumärke: Haida

Filtret levereras i en tålig plastask.

Tipsa

Egenskaper

Filterstorlek
40mm
Multicoating
Antireflexbehandlad (MC)

Upptäck mer


0
0

Recensioner

Ulf Kristiansson

Hade höga förväntningar - som uppfylldes.

2018-11-06
Roger

Jag har letat efter ett filter till Fujifilm x20 och hittade det till slut här. 40 mm-filtret passar! Det får plats i Fujifilms läderfodral så det kan sitta på hela tiden som skydd för objektivet. Filtret är också gängat så motljusskydd för x10/x20 kan skruvas på (då kan man dock inte ha läderfodralet på). UV-filtrets egenskaper har jag inte hunnit testa men för mig spelar det mindre roll. Jag är ute efter ett skydd så att man tjonga runt med kameran utan att oroa sig. Kan också nämna att Kamda håller angivna leveranstider. Bra och trevlig service!

2013-12-02

Skriv en recension om produkten

Betyg:


Andra köpte också