- 54%
 Haida 55mm UVMC Pro I Filter
 Haida 55mm UVMC Pro I Filter
4.0 2

Haida 55mm UVMC Pro I Filter

12424-00 - Haida
(2 recensioner)

Tyvärr, produkten har utgått ur vårt sortiment

UV Multi Coated kallas även UVMC och är ett färglöst filter som är antireflexbehandlat i flera lager. Det tar bort störande ultraviolett ljus och skyddar objektiv från smuts och repor. Ultraviolett ljus är ej synligt för det mänskliga ögat då det endast förekommer vid strålning inom våglängdsområdet 10-400nanometer. UV-ljus förekommer därför ofta i bergstrakter samt kustområden och ger då blåstick i bilden.  

Dagens kameror behöver sällan ett UV-filter för att ta bort ultraviolett ljus men ibland visar sig UV-ljus ändå på bilden och kan då kompletteras med just ett UV-filter. Idag används dock filtret främst för att skydda objektivet mot repor och smuts då det är betydligt billigare att byta ut UV-filtret än den främre glaslinsen på objektivet. Det är också lättare att hålla rent en plan glasskiva istället för en kupad lins. 

Många påstår även att UV-filter ger bättre färgåtergivning just för att det tar bort "disigt" UV-ljus. Det tunna färgneutrala filtret påverkar inte bilden i övrigt. 

Multi Coating är en teknik som utvecklades redan på 70-talet. Den består av multipla lager av ytbehandling där varje lager är anpassat för en viss våglängd. Detta ska ge ett ökat ljusgenomsläpp, kontrast och skärpa. 
När man använder ett UVMC-filter minskas det ljus som reflekteras från glaset. Då reduceras också det mesta av den linsöverstrålning som kan uppstå när en ljuskälla lyser snett mot glaset.  

Filtret är tillverkat i specialbehandlat optiskt glas och har därför bra ljusöverföring. 

Specifikationer:
Filterdiameter: 55mm
Material: Optiskt glas
Varumärke: Haida

Filtret levereras i en tålig plastask.

Tipsa

Egenskaper

Diameter
55mm
Filtertyp
UV-filter


0
0

Recensioner

Kjell Lindfors

Gör sitt jobb och fungerar som det ska !

2022-12-10
Faith Valdner

The threads do not fit smoothly onto the camera. Product needs improvement.

2016-08-26

Skriv en recension om produkten

Betyg:


Andra köpte också