12 nödvändiga kameratillbehör

Letar du efter tips eller råd om vilka kameratillbehör som du kan tänkas behöva för att förenkla ditt fotande? -Då har du kommit rätt, för här listar vi de 12 kameratillbehören som vi anser att alla fotografer borde ha. Tycker du att det är något viktigt tillbehör som jag har missat i listan?  Hör gärna av dig till info@kamda.se i sådana fall!


UV-filter

UV-filter är billiga och transparenta kamerafilter, med en beläggning på glaset som blockerar ultravioletta ljusvågor. Den vanliga anledningen till varför fotografer har ett UV-filter är för att skydda sitt objektiv mot bland annat repor och smuts: UV-filtret är en billig försäkring för ett dyrt objektiv!

Tips: Köp ett UV-filter med multicoating (antireflexbehandling) för att motverka de ljusreflektioner som uppstår med ett extra glaselement. Detta utgör den främsta skillnaden mellan bra och dåliga UV-filter.

Läs mer om UV-filter här:

 


ND-filter

ND-filter blockerar ljus från att nå kamerans sensor. Detta ger dig möjligheten att bli mer flexibel med dina kamerainställningar (speciellt i direkt solljus) - Med ett ND-filter kan du ha en längre slutartid / större bländare än vad som annars skulle vara möjligt.

Det finns en annan variant av ND-filter som heter GND-filter (står för: "graduated neutral density filter") och denna variant används av naturfotografer för att balansera exponeringen mellan himmel och mark.

Tips: ND-filter med styrkan ND64 passar bäst för landskapsfotografering.

Läs mer om ND-filter här:CPL-filter

Fotografen har bland annat nytta av ett CPL-filter när han/hon fotograferar:

 • Vatten - CPL-filtret tar bort reflektioner och gör vattnet klart / transparent.
 • Himmel - Det finns ofta mycket som reflekterar ljus i himmeln i form av dimma / luftföroreningar. CPL-filtret motverkar reflektioner och gör att himmeln får en bättre klarhet och färgåtergivning.
 • Glas - Fotografera genom glasrutor med hjälp av ett CPL-filter (I vanliga fall hindrar glasets reflektioner dig att ta bra bilder genom glas utan CPL-filter)
 • Färg - Dra ner på reflektioner (på sådant du inte alls trodde reflekterade) och få mer levande färger på dina bilder.  Läs mer om hur polarisationsfilter fungerar här!


Extra kamerabatterier

Fotografen bör överväga att köpa ett par extra kamerabatterier. Dessa bör hållas fulladdade vid din övriga fotoutrustning - så att de alltid finns till hands när ditt ordinarie batteri tar slut.

Tips: Batterier laddas snabbare ur när det är kallt - Ha gärna ett extra kamerabatteri i kameraväskan (för att behålla värmen) för en eventuell backup.


Kameraväska/Ryggsäck

Oavsett vilket kameramärke eller modell din kamera råkar ha behöver du ett sätt att lagra, skydda samt bära den - tillsammans med all annan kamerautrustning.

Tips: Är du ute efter en kameraryggsäck som är ergonomisk? Leta efter kameraryggsäckar som har midjeband.

 Nest kameraryggsäck Hiker 80 - Svart


Speedlight / Kamerablixt

En kamerablixt, även känd som ”speedlight” eller ”speedlite” är ett oumbärligt tillbehör för många fotografer; den ger extra ljus när omgivningen är för mörk. Kamerablixten gör det möjligt att uppnå mer balanserade exponeringar vilket bland annat leder till att fotografen kan frysa ett snabbrörligt motiv, med en kort slutartid. En bra speedlight kan även användas för att utlösa andra blixtar så kallade slavblixtar.

 


Softbox för kamerablixten

En softbox mjukar upp ljuset som kommer från extern kamerablixt och ger en jämnare ljusspridning vilket minskar på hårda skuggor och gör ljuset mer naturligt.

 Portabel Softbox - hotshoe blixt

Motljusskydd

Motljusskyddet hjälper till att blockera 'motljus' som kommer in i objektivet (från sidan) och orsakar signalljus genom att träffa objektivets glaselement vid en mindre än optimal vinkel. Denna plastgrej kan även skydda objektivet från frontstötar - Då motljusskyddet fungerar som en hjälm och absorberar stöten istället för objektivet.

Tips: Motljusskydd finns i typerna 'universal' och 'objektivanpassad' - Köp motljusskydd i typen 'objektivanpassad' för att få en bra passform.

 JJC Motljusskydd för Nikon 1 Nikkor VR 10-100mm F/4-5.8 (HB-N106)


Kamerastativ

Kamerastativ används för att förhindra kamerarörelser. Det är särskilt nödvändigt när man fotograferar med en lång slutartid eller när teleobjektiv används. Kameror som rör sig medan slutaren är öppen kommer att ta suddiga bilder. Kamerastativ minskar kameraskakningar vilket gör att du uppnår maximal skärpa.

 

 Nest Trebensstativ 139cm - Traveller

Fjärrutlösare

En fjärrutlösare är en avlägsen kontroll för kamerans avtryckare. Den största fördelen med en fjärrutlösare är att du kan ta bilder utan att röra kameran och störa dess stabilitet.

 JJC Fjärrkontroll RM-DSLR2 ersätter Sony RMT-DSLR2
Reflexskärm / Reflektor

Reflexskärmen är ett mångsidigt verktyg som används för att manipulera ljus till fotografens fördel. De finns i olika färger beroende på användningsområde:

 • Den vita skärmen - används när du vill få till mjuka reflektioner (passar bäst i starkt solljus).
 • Den svarta skärmen - tar bort  reflekterande ljus från fotoobjektet, vilket kan vara användbart när du ska ta bilder på blanka eller reklekterande ytor.
 • Guldskärmen - hög ljusreflektion och ger en något varm ton. (Kan efterlikna eftermiddags ljus eller ljus som fås under solnedgångar)
 • Silverskärmen - reflekterar likt guldskärmen en stor mängd ljus men ger istället en något kall ton.
 • Diffusorn - Används för att sila hårt ljus till mjukt.

 

Tillbehör för rengöring

Det är även bra att köpa in rengöringutrustning till din optik för att hålla din kamera, objektiv, filter och annan optik fri från damm och smuts. Exempel på några rengöringstillbehör:

 • Blåsbälg som är till för att blåsa bort smuts.
 • Rengöringspenna som med två kolhuvuden (cirkulär & triangulär) används för att rengöra objektiv respektive kameraskärmar.
 • Putsduk av mikrofiber som är mjuk och skonsam mot känsliga glasytor. (Använd dessa istället för tröjan för att minimera permanenta glasrepor.)


 

 

Köp dina kameratillbehör här!


- TILLBAKA TILL ARTIKLAR -