Vad är en objektivkonverterare för fotografern?

Inledning

En objektivkonverter, även kallad telekonverter eller extender, är ett fototillbehör som fästs mellan kamerahuset och objektivet. Dess huvudfunktion är att förstora objektivets brännvidd, vilket i sin tur förstärker dess förmåga till förstoring. På engelska refereras detta ofta till som en "lens extender".

Förstoring

Objektivkonverterare finns i olika förstoringar, vanligtvis 1.4x, 1.7x eller 2x. En 2x konverterare skulle till exempel dubblera brännvidden på objektivet.

Objektivkonverterare

Bild av steveph

Kvalitetsförlust

Medan objektivkonverteraren gör det möjligt att komma närmare motivet, kan det ibland leda till en minskning av bildkvaliteten, särskilt med billigare modeller.

Förlust av Ljus

När du använder en objektivkonverterare minskar objektivets maximala bländaröppning, vilket betyder att mindre ljus når sensorn. En 2x konverterare kan till exempel minska bländaröppningen med två steg.

Kompatibilitet

Inte alla objektiv är kompatibla med alla objektivkonverterare. Det är viktigt att kontrollera att både objektivet och kamerahuset är kompatibla med den specifika konverteraren.

Användningsområden

Objektivkonverterare används ofta i viltfotografering, sportfotografering eller andra situationer där det kan vara svårt att komma nära motivet.

Pris

Precis som med objektiv varierar priset på objektivkonverterare kraftigt beroende på kvalitet och märke. Professionella fotografer tenderar att investera i högkvalitativa konverterare för att minimera eventuell kvalitetsförlust.

Slutsats

Objektivkonverterare kan vara ett värdefullt tillbehör för de som ofta fotograferar motiv på långt avstånd och vill öka sin objektivs räckvidd utan att köpa ett helt nytt, och ofta dyrt, teleobjektiv.

Köp produkterna här

laddar